Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 november 24 kedd - 10:10:24     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Nem ujjong az interjúkért, mégis kötélnek áll.  A nappaliban beszélgetünk, ahol az egyik sarokban kupáktól, érmektől, oklevelektől roskadozó szekrényt látok. Mint megtudom, a díjakat a család zsebelte be, és csupán az idei év diadalmaira emlékeztet. Ideje lesz új vitrin után nézni…
 
„A négy kerék az, ami leginkább vonzz a gokartban”

- Kiskoromban kaptam egy cross motort apától, amit nagyon élveztem, és szerettem volna versenyezni is vele, de ő lebeszélt róla. Egy évvel ezelőtt aztán négy keréken folytattam tovább, ami sokkal biztonságosabbnak látszott. Balatonlellén kezdődött: ott ültem életemben először gokartba, majd nem sokkal később elindultam egy versenyen, ahol a második helyen végeztem. Ezt követően egyre többször jártunk pályákra gyakorolni és beneveztem az Országos Bajnokságba is – mondja ifj. Tóth Sándor, vagy ahogy a családban becézik, „Sanci”.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg!

A család együtt próbálta ki először a gokartot
 
Sanci más sportot is kipróbált, mielőtt a gokart mellett kötelezte volna el magát. Szolnokon például párbajtőrözött, a labdajátékokat viszont nem szereti. Apukája, Tóth Sándor félig-meddig tudatosan terelte fiát ebbe az irányba, nem is sejtve, hogy az egész családot „megfertőzi” a sebesség szele. Sanci anyukája is versenyez, és már kishúga is ismerkedik a négy keréken száguldó szerkezettel.

 
- Nagyon szeretem az adrenalint és a sebességet. A verseny gokartban 2-3 G-s erő is hathat a versenyzőre. Igazi kihívás 80-120-as tempónál elfordulni egy gyors kanyarban. Apával szoktunk együtt edzeni is, ilyenkor nem kíméljük egymást – meséli büszkén Sanci, amikor arról kérdezem, mit szeret ebben a sportban.
 
A katonai képzésbe is belekóstolt
 
Sanci jelenleg az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola 9. osztályos tanulója, ahol katonai alapismereteket is tanul elméletben és gyakorlatban. Nagyon jó kondícióban van, ami a gokartozás feltétele is. - Átlagos tanulónak érzem magam. A sport idáig egyáltalán nem zavart bele a tanulmányaimba, az edzések általában hétvégén vannak. Ha versenyhétvége előtt állok, akkor kicsit nehezebb időszak elé nézek a tanulással együtt. Az átlag testmozgásokhoz képest a gokartozás kevesebb normál edzéssel jár. Nem heti 5 nap, hanem általában csak heti kettő - erőnléti és pályaedzésre kerül sor – mondja Sanci érdeklődésemre.

 
Sokat tud gyakorolni
 
Szerencsére eddig komolyabb sérülések nélkül úszta meg a versenyeket, pedig számtalan megmérettetésen van már túl. Gyakorlási lehetőség van bőven, a közeli Bognár Gokart Parkban örömmel fogadják az abonyi Tóth családot, ahol három saját géppel tudnak készülni a versenyekre, és nagyon komolyan is veszik.
 
 
- Létrehoztunk egy egyesületet Tóth Motorsport Egyesület néven, melynek egyik fő célja a versenyeztetés, tehetségkutatás, az utánpótlás-nevelés, illetve a másik fő irányzat a biztonságos közlekedés elősegítése, javítása, a fiatalok közlekedési kultúrájának, moráljának erősítése. Ez ügyben különböző együttműködési megállapodásokat szeretnénk kötni elsősorban a helyi, de vidéki iskolákkal is, bekapcsolódni hasonló célkitűzésű egyesületek, szervezetek munkájába. Reményeink szerint az egyesületi munka ezen része a valamikori közhasznú cél elérését is elősegíti – mondja Tóth Sándor, Sanci édesapja.
 
Szponzorok segítségét kérik
 
Sanci álma, hogy komolyabb versenyeken is megméretesse magát, például nagypályás túraautó versenyeken, a Suzuki Swift Európa Kupán, illetve a formula kategóriákban: Formula Gloria stb.
 
- Amint lehetőségem lesz rá, szeretnék kategóriát lépni és nagyobb versenyeken indulni. Nagy álmom, hogy a Suzuki Swift Európa Kupára eljussak. Ez egyelőre még csak távlati terv. Ami viszont már közeli, az a 2016-os Mezőhegyi Gokart Kupa, Magyar és Osztrák mezőnnyel, melyen szeretnék elindulni – mesél terveiről.
 
A magasabb versenykategóriához azonban nagyobb anyagi ráfordítás szükséges, ezért a Tóth család szponzorok segítségére is számít, hogy Sanci minél több versenyen tudjon bizonyítani és egyre több kupát hozhasson haza Abonyba.
 
Őszinte elismerésünk a Tóth családnak és Sancinak, hogy egy év leforgása alatt számtalan eredményes versenyen vannak túl. A hobbijuk egyben kötelesség is számukra, amely mellett teljes mellszélességgel elköteleződtek.
 
A Tóth család versenyeredményeit ide kattintva tekinthetik meg részletesen.
 
Darányi Erika
Fotó: családi fotók, Ceglédi Panoráma, Amatőrgokart.hu
 
Korábbi cikkünk a témában ide kattintva érhető el.
 
Tóth Motorsport Egyesület
2740 Abony, Bocskai u. 6.
Tel.: +36-70/948-6116
Elnök: Tóth Sándor