Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Polgármesteri köszöntő

73098390_178182106646449_8143862398193762304_n.jpg„Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik” – e híres népdal első sorát mormolják elsőként azok, akik nem idevalósiak, ha Abony esik szóba. Ennek a két toronynak – a Szent István király Római Katolikus templom és a Református templom - tövében terül el kis településünk. Abony, a látnivalókban és programokban gazdag alföldi település, Pest megye déli részén a 4. számú főútvonal mentén, Cegléd és Szolnok között helyezkedik el. A város szívében található közadakozásból megépült Kinizsi Városkapu fogadja a központba érkezőket, amely a vállalkozói, önkormányzati és lakossági összefogás jelképévé vált. Településünk folyamatos fejlődéssel vívta ki magának a városi rangot. Óvodák, bölcsődék, általános iskolák létesültek, a középiskolai oktatás pedig lehetővé teszi, hogy a fiatalok minél tovább szülővárosukban maradjanak. Településünkön kezdte meg működését az ország első falusi zeneiskolája. Abony városában nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti és zenei képzésre, a sportolók nevelésére, de a gyógypedagógia oktatás is központi szerepet élvez. A városi rendezvények és sportesemények kedvelt színhelye lett az uniós forrásból elkészült főtér, amely a programok gazdag kínálatával városunkba vonzza a környező települések lakóit is. Turisztikai látványosságot kínálnak az Abony különböző pontjain lévő kúriák és az Abonyi Lajos Falumúzeum állandó tárlatával. A kikapcsolódni vágyóknak érdemes meglátogatniuk a termálvizes medencével rendelkező Városi Strandfürdőt is. Az elmúlt időszakban Abony városa jól használta ki az uniós lehetőségeket. Az Új Széchenyi Terv keretében rendelőintézet, bölcsőde, kultúra háza és piaccsarnok épült. Fejlesztésre került a belvízelvezető rendszer, kialakították a Mikes-tározó tavat, számtalan utca burkolata újult meg, de korszerűsítették az ivóvíz-hálózatot, a közvilágítást, és a szennyvíztisztító-telepet is. Az ideérkező vendégeket számtalan látnivaló várja, a távozókat pedig sok-sok élmény gazdagítja.

Szeretettel köszöntöm Abony város hivatalos honlapján!


Pető Zsolt

polgármester
2015-ben megvalósult fejlesztések Abony városábanFolyamatosan bővülnek vállalkozásaink
Színes kulturális és virágzó sportélet Abonyban
Polgármesteri Gazdasági Program a 2020-2024. évek közötti ciklusra