Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Abony Városi Polgárőrség


Elérhetőségek:
Vezető: Juhász Pálné
2740 Abony, Báthory u. 2.
Járőr mobiltelefonszám: 06-30/ 621-8020


Abonyban, a Polgárőrség 1995 őszén alakult meg 15 önkéntes összefogásával. Felszereltségüket csupán a saját tulajdonú kerékpárjuk biztosította. Ennek ellenére a lelkes önkéntesek járták a város utcáit, figyelték a rendbontókat, fő céljuk a bűncselekmények elkövetésének megakadályozása volt. Az idő múlásával bővült a felszereltségük és irodát is kaptak. Jelenleg 24 fővel végzik szabadidejükben polgárőri tevékenységüket. A Polgárőrség nagy szerepet vállal Abony közbiztonságának javítása érdekében. Munkájuk végzése során jó kapcsolatot alakítottak ki a rendőrséggel, folyamatos a közös szolgálatok száma. 

Személyes jelenlétük a bel- és külterületen növelte a lakosság biztonságérzetét. Az elmúlt három évben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Jelentős szerepet vállaltak a külterületek biztonságosabbá tételében. Több sikeres elfogás történt a szántóterületet dézsmálók, az erdőben garázdálkodó személyek vonatkozásában. 2015-ben az egyesület minisztériumi kitüntetésben részesült. Évek óta részt vesznek közös szolgálatban a rendőrséggel. Több városi rendezvény helyszínének zavartalanságát biztosították, sport- és kulturális rendezvényeken, mint az Erős emberek versenye, a Fergeteg Triatlon versenyek, a Rózsaszín napi séta, Tó party és egyéb rendezvények. 2016-ban kimagasló munkájuk elismeréseként „Abony Közbiztonságáért” kitüntetésben részesült az egyesület.

Milyen esetekben kérje a polgárőrök segítségét?

Gyanús emberek, házaló, zaklató árusok, ismeretlen autók megjelenése esetén, csavargó gyerekek láttán, és minden olyan helyzetben, amely véleménye szerint nem igényel rendőri intézkedést.