Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 november 30 hétfő - 11:29:06     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

A Rozsdás Kft-t az abonyi Antal Sándor feleségével alapította 1988-ban. A vállalkozás bölcsője a családi háznál volt, és az akkori gazdasági helyzetben lehetőség nyílott a fejlődésre.
 
- A MÉH vállalat szolnoki telepén dolgoztam 17 évig gépkocsivezetőként. Később alkalmam nyílt rá, hogy megvásárolhassak egy önrakodós autót 212 e Ft-ért. Tulajdonképpen ezzel indultunk el, aztán 1991-ben a jelenlegi, Baross úti telephelyünkre költöztünk kezdetben bérlőként, végül 1995-ben megvásároltuk az ingatlant. 2001-ben végeztünk egy felmérést a környéken, hogy hol nagyobb az ipar, és annak eredményeként Kisújszálláson is létesítettünk egy begyűjtőt. Azóta két telephelyünk van, Abonyban és Kisújszálláson – mesél a kezdetekről Antal Sándor ügyvezető úr.
 
A vállalkozás fő tevékenységi köre a vas- és színes fémhulladék gyűjtése, kereskedelme, illetve a veszélyes hulladékgyűjtés- és kezelés, melyet a kisújszállási telepükön végeznek.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Szilágyi Tamás és Rozsdás Kft.
 
A fémhulladékokat helyben dolgozzák fel
 
- A hulladékokat vagy a lakosság hozza be, vagy mi megyünk érte. Ma már 84 céggel állunk kapcsolatban, kihelyezett konténereink vannak, melyeket önrakodós autóinkkal hordjuk be az abonyi és kisújszállási telepünkre. Mindkét helyen 60 tonnás, digitális kijelzős hídmérleg segíti munkánkat – avat be a gyakorlati folyamatokba az ügyvezető.
 
A beszállított hulladékok feldolgozása aztán helyben történik, melyhez megfelelő gépparkkal rendelkeznek. Munkájuk során bálázóval, ollózóval; plazmavágó gépekkel (a speciális anyagok vágásához), kábelnyúzóval és daráló gépekkel dolgoznak. Hulladékkezelő csarnokot is építettek. A feldolgozott fém hulladékot belföldi és külföldi acélműveknek értékesítenek. A vásárlói kört erősíti Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ausztria is.

A lakossági igényeket is igyekszenek kielégíteni
 
Abonyban, a Baross úti telephelyen lehetősége van a lakosságnak a használaton kívüli járművek forgalomból való kivonására is. A bontási igazolást a Rozsdás Kft. adja ki, az önkormányzatnál pedig megtörténik a gépjármű forgalomból való kivonása.

„Minden napért meg kell küzdenünk”
 
- mondja. - Próbálunk több lábon állni és igyekszünk úrrá lenni a piaci ingadozásokon. A gazdaság hullámzó az egész világban, nagyon kötve vagyunk a tőzsdéhez, világpiaci áron kell dolgoznunk. A hulladékárakat az Eurofer határozza meg, és a tőzsde ezt minden nap alakítja, módosítja. 

A fémhulladékok is lehetnek értékesek
 
- Köztéri műtárgyak gyártását kezdtük meg hulladékokból. Nagyobb mennyiségben vásároltunk fel olyan hulladékot, melynek anyagából adódott az ötlet. Többre tartottuk őket a bezúzásnál, és úgy gondolom, hogy sok szép maradandó dolgot tudunk belőlük alkotni – mesél az új projekt részleteiről az ügyvezető, miközben a köztéri tárgyakat mutatja.

Pályáztak gépgyártásra is
 
- Folyamatban van egy 200 milliós innovációs pályázatunk új gépgyártásra, melynek eredményeként fejleszthető lesz a vállalkozás, mind az árbevételt, mind a létszámot illetően. Nyertes pályázat esetén egyedülálló, saját fejlesztésű berendezéssel láthatunk neki terveink megvalósításának – mondja Antal Sándor bizakodva.
 
A vállalkozás folyamatos fejlődése érdekében minden évben részt vesznek nyugat-európai műszaki kiállításokon, ahonnan új információkkal, ötletekkel térnek haza.
 
Szükség van új dolgozókra
 
A Rozsdás Kft-nél a két telephelyen (Abony és Kisújszállás) összesen 19 fő dolgozik és minden alkalmazott helybéli. A fluktuáció mértéke minimális, állandó munkaerővel dolgoznak 15-20 éve.
 
- Nehéz új kollégát találni, 3-4 jelentkezőből jó, ha egy beválik. Fontosnak tartom a szakmaiságot és a megbízhatóságot – mondja a cég vezetője.   Pedig szükség lenne új alkalmazottakra, a létszámbővítést eredményező új projektekhez. Főleg műszaki végzettségű munkatársakat várnak, elsősorban lakatosokat, hegesztőket, illetve mérnököt, akinek érzéke van ehhez a feladathoz. 
 
„Egy céget vagy vállalkozást mindig a munkatársai minősítenek. Ha stabil, megbízható kollektíva áll össze, akkor a vállalkozás is stabil, megbízható lesz.”
 
- összegzi gondolatait a cég vezetője. - Egy sikeres, jó csapat összeállítása fontos ahhoz, hogy megfeleljenek a kor kihívásainak, elvárásainak. Erre törekedtünk mindig és törekszünk a jövőben is. Munkaerőt megtartani pedig a tisztes bérezésen túl a megbecsüléssel lehet, ugyanakkor fontosak többek között a béren kívüli juttatások, a munkaruha és a védőeszközök biztosítása is. Úgy gondolom, hogy nálunk nincs probléma a bérezéssel, mely lemérhető az alacsony fluktuációból, és a régóta alkalmazásban álló munkatársak létszámából is – így jellemzi a kollektívát.
 
A vállalkozás jó viszonyt ápol a városvezetéssel, a településen működő vállalkozásokkal és a lakossággal is. A kéréseknek szívesen tesznek eleget.

Aktívan segítik a helyi közéletet
 
- Nem igényeljük a város támogatását, viszont szívesen segítünk a városkép formálásában.  1994 óta igyekszünk folyamatosan kivenni a részünket támogatóként a település fejlődését szolgáló fejlesztésekből. Támogattuk az uszoda lefedését 60.000 Ft-al, majd megépítettük a római katolikus templom és a parókia közötti járdaszakaszt, a Harmatos-völgyi kishidat, a Mikes-tónál található stéget, önerőből leaszfaltoztuk a Reform utcát, kerítést építettünk az Alkotás utca végén, és adományoztunk a Városkapu építéséhez is – mondja Antal Sándor.
 
A rongálások a tenni akaró embereket is elkedvetlenítik
 
Szomorú tapasztalat, hogy a középületeket összefirkálják a vandálok, a facsemetéket pedig kitördelik. Sürgős szemléletváltásra lenne szükség.
 
- Az abonyi társadalom azon része, aki a vandalizmust elköveti, nem érdemli meg a sok törődést. Sok a rongálás Abony szerte. Sokan nem becsülik azok törekvéseit, akik társadalmi kötelezettség-vállalásuknak is eleget téve építenék, szépítenék a települést. A környező településeken és az országot járva sem tapasztal az ember ilyen mértékű rombolást, mint itt Abonyban - summázza véleményét az ügyvezető.

Támogatják a városi sportéletet és az intézményeket is
 
- Korábban a kézilabda klubot támogattuk, most pedig a karate klubot, de érkezik megkeresés az óvodák részéről is, például mesemondó verseny támogatásához. Vásároltunk biciklit is helyi iskola részére – mesél a részletekről Antal Sándor ügyvezető.
 
2015. év Legjobb Vállalkozás Nemzetközi Díját vehették át nemrégiben
 
A díjat az oxfordi Socrates Alapítvány ítélte meg azzal, hogy a nemzetközi felmérésük alapján érdemesnek találta a Rozsdás Kft-t arra, hogy 2015-ben a Legjobb Vállalkozás Nemzetközi Díját megkapják, melyet október 12-én Cannes-ban ünnepélyes keretek között át is vettek.

„Ez az elismerés nagyon nagy részben a munkatársaink érdeme.”
 
- mondja büszkén az ügyvezető. - Rendkívüli a dologban, hogy a világon 36 vállalkozásnak ítélték oda ezt a díjat, de magyar vállalkozásként, Magyarországon egyedüliként, elsőként kaptuk meg a 12 éve létező díjat. Belföldi elismerésként a tavalyi dél-koreai üzleti utat tudnám megemlíteni, melyen miniszterelnöki meghívásra vehettünk részt, a kormány üzleti csapatának tagjaiként. Büszkeséggel tölt el az is, hogy cégünk a MÁV hulladékkezelési team egyik oszlopos tagja már 1998. óta.

„Magyarország még nem érett meg arra, hogy tudja értékelni a hulladékból készült tárgyakat”
 
- mondja sajnálattal Antal úr. - Nagyon jó a kapcsolatot ápolunk a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, akik külföldön népszerűsítik a vállalkozás tevékenységét. Nagy segítség volt számunkra a hiteles környezetben történő bemutatáshoz, hogy a műtárgyak fotózását Abony és Cegléd közterein is engedélyezték. A Kereskedőház a köztéri műtárgyak fotóit már megkapta, melyek az intézmény honlapján hamarosan meg fognak jelenni a Rozsdás Kft. termékei között. Magyarország sajnos még nem érett meg arra, hogy tudja értékelni a hulladékból készült tárgyakat. Nyugat-Európában sokkal környezettudatosabbak az emberek, ott ez már sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkező üzletág. Éppen emiatt az a célunk, hogy elsősorban Nyugat-Európában értékesítsük a műtárgyakat, közforgalmi utak körforgalmának a közepére figyelemfelkeltőnek, akár baleset-megelőzési célból is. Örömmel értékesítenénk Magyarországon is.
 
„Miniatűr múzeummal” kedveskednek a vendégeknek
 
A vállalkozás vezetése és dolgozói alapvetően nem szeretnek kidobni semmit, így a lakosság által beszolgáltatott arra érdemesnek tartott hulladékokat, úgy mint a kukoricadarálót, vagy a mechanikus írógépet inkább „kipofozzák”, és a vendégek részére létrehozott „múzeumban” állítják ki.
 
Abony Város Önkormányzata nevében gratulálunk az új projektekhez és további jó vállalkozást kívánunk!
 
Cikk: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás, Rozsdás Kft.
 
Az alábbiakban a cég elérhetőségét tesszük közzé:

Elérhetőség:
Cég neve: Rozsdás Kft.
Székhely: 2740 Abony, Baross utca 2.
Telephely: 5310 Kisújszállás, Északi Ipartelep
Tel./Fax: +36-53360-392
E-mail: info@rozsdaskft.hu
Cégvezető: Antal Sándor
 
Látogassanak el a Rozsdás Kft. honlapjára, www.rozsdaskft.hu ahol még több információt találnak a céggel és termékeikkel kapcsolatban.