Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 június 28 kedd - 12:22:52     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

Gulyás Pál r. alezredes értékelte az Abonyi Rendőrőrs elmúlt öt hónapban végzett munkáját.

Több rendőrt láthatunk a közterületeken, a kiemelt feladatokat pedig a migrációval és az időskorúak védelmével kapcsolatos fokozott ellenőrzések jelentetik – derül ki a 2016. évi I-V. havi rendőrségi beszámolóból, melyet kérésünkre az őrparancsnok úr juttatott el számunka.

Rendőreink több ízben teljesítenek közös, gyalogos szolgálatot is a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel. Több garázdaság, de kevesebb lopás történt a tavalyi év azonos időszakához képest júniusig Abonyban. A garázdaságok részben a mértéktelen alkoholfogyasztásnak tudhatók be, ezért ennek pozitív előmozdítása érdekében lakossági fórumot is tartott az Abonyi Rendőrőrs a szórakozóhelyek tulajdonosainak részvételével. A megoldási javaslatokat szívesen veszik és folyamatosan várják a lakosság, és a szórakozóhelyek vezetőinek részéről.

Darányi Erika

I.
Abony Város bűnügyi helyzetének értékelése
I/1.
A regisztrált bűncselekmények számának alakulása a tárgy időszakban ( I – V. hó )


buncselekmenyek_megoszlasa_2015_2016_valtozas_abony.jpg

A közterületi jelenlét további növelése érdekében a tárgy időszakban folyamatosan láttunk el közös szolgálatot a polgárőrséggel, a közterület felügyelettel, valamint a bűnügyi és közbiztonsági szempontból inkriminált időszakokban heti két alkalommal a Jászkarajenői Rendőrőrs állományával. A közterületi jelenlétet tovább növelte az is, hogy az illegális migrációval és az időskorúak védelmével összefüggésben elrendelt fokozott ellenőrzési feladatok végrehajtására Abony Város vonatkozásában napi 4 óra időtartamban került sor, mely időszakokban a folyamatos járőrszolgálaton felül további járőrpáros bevonására nyílt ezáltal lehetőség. Tárgy időszakban folyamatosan elemeztük – értékeltük a Város bűnügyi és közbiztonsági helyzetét, a járőrszolgálatokat a polgárőrséggel is egyeztetve ennek megfelelően vezényeltük. A járőrszolgálatok idejére meghatározott gyalogos szolgálatellátáson túl, az illegális migrációval és az időskorúak védelmével összefüggésben elrendelt fokozott ellenőrzési feladatok végrehajtása során kétnaponta, négy órában szintén gyalogos végrehajtásra került sor – alkalmanként a közterület felügyelettel közös szolgálat ellátás keretében – amellyel tovább növeltük a közterületi jelenlétet, a látható rendőrökkel pedig lehetőség nyílt az állampolgárokkal való szorosabb és személyes kapcsolattartás növelésére is.

A bevezetett intézkedéseknek is köszönhetően megállapítható, hogy a tárgy időszakban Abony Város vonatkozásában a regisztrált deliktumok száma jelentős mértékben, 17,5 %-kal csökkent az előző év azonos időszakának számadataihoz képest. A közterületi jelenlét, és azon belül is a gyalogos járőrszolgálat emelkedésének köszönhetően csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is.

I/2.
Kiemelten kezelt bűncselekmények alakulása Abony Városban a tárgy időszakban ( I – V. hó )


A kiemelt (jelentős tárgyi súlyú és a köznyugalmat leginkább megzavaró jogsértések) kategóriába tartozó bűncselekmények alakulásánál is kedvező tendencia mutatható ki a tárgy időszakban.
A személy elleni erőszakos jellegű cselekmények száma évről évre jelentős hányadot képvisel, ami különösen a garázdaságok és a testi sértéses bűncselekmények megvalósulásában érhető tetten. A garázdaságok elsősorban szórakozóhelyek környezetében történnek és az elkövetésnél jellemzően szerepet játszik a mértéktelen alkoholfogyasztás és a társadalmi együttélés magatartási szabályainak figyelmen kívül hagyása. Ezen bűncselekményeket az inkriminált időszakokban történt, megnövelt közterületi jelenléttel sem sikerült visszaszorítani, ezért a témában a közös gondolkodás és a közös megoldás érdekében, a szórakozóhelyek vezetőinek bevonására is irányuló lakossági fórum megtartására került sor. Az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben azonnal intézkedést kezdeményeztünk, és amennyiben a törvényi feltételek adottak voltak, éltünk az őrizetbe vétel lehetőségével és kezdeményeztük a gyanúsított előzetes letartóztatását, illetve kezdeményeztük a gyorsított eljárásban történő felelősségre vonást.

A vagyon elleni bűncselekmények kategóriájába tartozó lopások vonatkozásában jelentős mértékű pozitív irányú változás tapasztalható, hiszen az előző évi adatokhoz képest mintegy 26,0 %-os mértékű csökkenés mutatható ki. Abony Város közigazgatási területén a tárgy időszakban személygépkocsi lopás nem történt. Szintén pozitívumként kell kiemelni, hogy a személy elleni, erőszakos bűncselekmények kategóriájába tartozó és a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatívan befolyásoló rablás tárgy időszakban a Város közigazgatási területén nem történt.

Abonyi Rendőrőrs