Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2008 október 16 csütörtök - 19:54:08     Városi rendezvények      Hozzászólás0

2008. október 07-én az Apponyi Albert úti óvoda „Napraforgó” csoportja látogatóban volt a szolnoki Tűzoltóságon. Gréti apukája várt Ránk a Tűzoltóság előtt (Ő is itt dolgozik), és bent tűzoltó Laci bácsi fogadott bennünket, aki körbevezette a csoportot az épületben. Bekukkanthattunk mindenhová, ahol az éppen szolgálatban lévő csoport tevékenyen tölti az idejét. Mindenkinek megvan a napi feladata, gyakorlás stb. (éppen véradás volt, amiben példát is mutatnak).
Az udvaron és a garázsban voltak a legizgalmasabb látnivalók. Ott álltak a hatalmas autók, amelyek máskor megközelíthetetlenek és most kitárulkoztak. Minden ajtó kinyílt előttünk. Hihetetlen mennyi minden fontos eszköz van megfelelő rendszerben és rendben elrejtve ebben az autóban, ahogy szaknyelven nevezik fecskendőben, csak ámultunk. A gyerekek kezükbe vehettek néhány eszközt, beülhettek az autókba, minden ülést kipróbálhattak, próba riasztást is prezentáltak számunkra. Egy pillanat alatt beöltöztek a tűzoltók és tettre készen, szirénázva indultak. (Megtudtuk kettő perc alatt kell mindezt megtenni.)A gyerekeknek minden tetszett, a lecsúszó rúd, a riasztás stb.Egy tűzoltó egészséges, fegyelmezett, bátor, gyors, megfontolt, önfeláldozó, mindig megfelelő kondícióban kell lennie. Minden elismerésünk Nekik!Szeretnénk óvodásaink nevében megköszönni Gréti apukájának (Birinyi Csabának) a szervezésben nyújott segítségét, a Tűzoltóságnak és Laci bácsinak, hogy szeretettel és készségesen fogadtak bennünket. Betekinthettünk egy kicsit a nyugalmasabb hétköznapi életükbe, és a gyerekek számára felejthetetlen élményt nyújtottak, amelyet a fotók is bizonyítanak.

Munkájukhoz minden jót kívánunk!


Köszönettel: az Óvónénik

Juhász Tiborné Teca néni B. Molnár Zoltánné Kati néni