Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 január 30 hétfő - 15:20:14     Egyesületi hírek      Hozzászólás0
EKHÓS SZEKÉREN

A Nagyabonyi Színkör 2017. január 14-én találkozhatott újra, lelkes közönségével. A lassan házi-szerzőnek számító Kéri Ferenc Meghalsz banya! című egy felvonásos komédiáját (Rideg Sándor Indul a bakterház folytatása) már bemutattuk novemberben a kocséri falunapon.
 
Ahhoz, hogy az abonyi közönség is láthassa ezt az ötven perces vígjátékot, társat kellett keresnünk egy egész estés műsorhoz. Hirtelen ötlet volt, hogy a SZÖSZ Comedy legyen ez a partnerünk. A stand-up kedvelői meggyőződhettek arról, hogy a férfiak uralta műfajban bizony, a lányoknak is teremhet babér. 


Csányi Erika és Burszán Vera
színművész-diplomájukat Békéscsabán szerezték. A diploma megszerzése után mindketten más-más utat jártak ugyan, de a központi gondolat, a végső cél mindig a színpad volt, minden gondoltuk a színház körül forgott. A nagy áttörés tavaly nyáron történt. A két színésznő, - felfedezve magukban a humorista vénát, előbb külön-külön próbálkoztak, (Csányi Erika a Nős-tények Stand-up társulatban, Burszán Vera a ComedyCentral csatornán a „Három kismalac” formációban), míg végül a nyáron egymásra találtak és összehozták a SZÖSZ Comedyt.Ma már törzshelyük van Budapesten, ahol az „Ej, mi a SZÖSZ!” című előadássorozatukkal rendszeresen szerepelnek. „Halló, József Attila” című web-sorozatukban a költészetet házasítják a helyzetkomikummal. A duó a Rádió-kabaré műsorában és a Duma-színházban is bemutatkozott már szerzőként és előadóként is. Előadásukban a klasszikus és zenés stand-up mellett nagy hangsúlyt kap a színház is!Annyit még feltétlenül el kell mondanom, hogy Erikának bizony komoly abonyi kötődése van, ő ugyanis Csányi Sándor tagtársunk, a Kárpát-medence szerte ismert, és tisztelt gulyáskirály lánya.
 
Amikor darabot választunk, rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Egy-két év alatt az törzsgárdát leszámítva változik a hadra fogható tagság. A társulat, változó összetétele más, új lehetőségeket kínál. A személyi adottságokat, egyéni tehetségeket figyelembe véve igen változatos a színkörünk repertoárja. Elmúlt 6 évben 10 új bemutatónk volt. (Bécsi diákok , Bástyasétány 77, Álmosfia Árpád, Kinizsi,A betyár kendője, Szép nyári nap, A beteg disznó, A lopótök, avagy a Mari nem olyan, Csongor és Tünde, Bújócska.) 
 
A Meghalsz banya! vállalásának legfontosabb oka az volt, hogy két olyan tehetséges gyerek - Balázs Kira és Müller Milán - szerepeltetésére kínálkozott alkalom, amit egyszerűen nem lehetett kihagyni. Most nem drámát és világmegváltó gondolatokat, hanem két óra kacagást ígértünk a közönségnek. 
 
Akik ezt az ígéretet igyekeztek beváltani:
 
Bözsi, Julcsa lánya: BALÁZS KIRA
5 eves múlt a Szivárvány oviba jár és szeptemberben megy suliba. Még nem tud olvasni, de betéve tudja mindenki szövegét, ha kell, súg is! A Domokos családból ő harmadik, aki tagja a Nagyabonyi Színkörnek.
 
Julcsa, fiatalasszony: JUHÁSZ ÁGNES
Abonyi gimnazista. Megalakulása óta tagja a Színkörnek. Minden darabban játszott, de ez az első komoly szerepe. A bemutatkozása meglehetősen jól sikerült!
 
 
Tihamér, Julcsa párja: DOMOKOS ALBERT
2012. óta tagja a Színkörnek. A Nagyabonyi Íjászok többszörös bajnoka. A Székelyföldi Színjátszó találkozón a Kinizsiért megkapta a legjobb színészi alakításért járó dicsérő oklevelet. Bámulatos memóriája és humora van. Ma este Tihamér szerepébe Juhász Géza, Tyutyu helyett beugró volt.
 
Csendőr 2. FAZEKAS ISTVÁN Művésznevén „Fazék”, már a régi kultúrházban játszott a Csuti Gyula féle csapatban. Koroknai Marcsi hívta meg a Bécsi diákokba, azóta minden darabban játszott. Nincs olyan feladat, amit ő nem tud megoldani. Igazi jó fej!
 
Csendőr 1. CSÁNYI SÁNDOR Az országban ismert három Csányi Sándor közül, ő a mi Csányi Sanyink. Fáradhatatlan szervező, a magyar konyha nagykövete, kiváló szakértője. 2010 óta tagja a Színkörnek. Ha Fazékkal belejönnek, mindenki dől a nevetéstől. Nagyon szeretik a fiatalok is…ami a legnagyobb elismerés…
 
„Csámpás” Rozi, a Patás felesége: PAD TÍMEA
2010 óta tagja a Színkörnek. Olyan karakter, ami minden darabban előforduló szerepkör, így Timi nélkül nincs semmi előadás. Nem csak lelkes kultúrafogyasztó, (két-három színházi bérlete van) de aktív művelője is a kultúrának. Alapító tagja a Nosztalgia-kórusnak és a Parázs táncszínháznak is.
 
Patás, lókupec: KÁLLAI LÁSZLÓ
A Kinizsiben játszott először még a Gimnáziumban. Igazán a Bástyasétány 77-ben tűnt föl humorérzékével és színészi rátermettségével, sajátos stílusával. Kiváló komikus, de írói tehetség is mocorog benne. Ő is megállná a helyét a stand-up műfajban is!
 
Banya, a bakter anyósa: KOROKNAI MÁRIA
Már a Csuti Gyula vezette csapat tagja volt, majd a 2010-ben megalakult Nagyabonyi Színkör alelnöke lett. Kiváló karakterszínész. De nem csak a színjátszásban, de a néptánc-mozgalomban is aktív szereplő. 
 
Bakter: SERES ÁRMIN
2011 óta tagja a Színkörnek. Ma a Széchenyi Gimnázium drámatagozatán tanul. Valószínű, hogy a tehetsége, adottságai, többféle szerep megformálására alkalmassá teszik. Nagyon remélem, hogy hamarosan sikerül egy komoly énekes szerepet adni neki, mert fantasztikus énekhangja van.
 
Bendegúz, a tehénpásztor: MÜLLER MILÁN
A Gyulai iskola ötödikes diákja. Először a Csongor és Tündében játszott. Ő volt a „nép”. Szavalt a II. Világháborús emlékmű avatásán, majd a nyáron a Tarka borjú főzőversenyen elmesélte a tarka borjú történetét. A Bendegúz-szerep nagy lehetőség. Meglátjuk, miből lesz a cserebogár…
 
Súgó, ügyelő: Unger Judit, Tamasi Zoltánné, Nagy Ági.
 
Rendezte, és ezt a kis emlékeztetőt írta: Király Béláné