Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 augusztus 21 szerda - 16:22:06     Városi rendezvények      Hozzászólás0

nagy_gborn_dszpolgr.jpgAbony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019-ben Nagy Gábornénak, a Somogyi Imre Általános Iskola címzetes volt igazgatójának adományozta az „Abony Város Díszpolgára” címet.
Az „Abony Város Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 22/1995. (XI. 07.) számú önkormányzati rendelet a következőt írja: „Abony Város Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Abony Városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató ember magatartása miatt egyébként személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.” 
A kitüntetést az államalapítás ünnepén, 2019. augusztus 20-án, ünnepélyes keretek között adták át a délelőtt során a Szent István Római Katolikus Templom előtt. Nagy Gábornét Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester asszony méltatta.


Nagy Gáborné méltatása

Fegyverneken született, általános és középiskolai tanulmányit ott végezte. Testnevelés-földrajz szakos tanári végzettséget 1975-ben a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett majd a Testnevelési Főiskolán atlétika szakedzői végzettséget, 1999-ben a BME-en  közoktatás vezetői képzettséget. Diák korában számos sportágban versenyzett, atlétika, asztalitenisz, kézilabda, gyorskorcsolya, sakk.
1970-ben kötött házasságot Nagy Gábor testnevelő tanárral, ekkor került Abonyba és kezdett tanítani a Somogyi Imre Általános Iskolában. Két gyermekük született, Miklós és Zsuzsanna. Lánya követte szülei példáját, szintén testnevelő lett.
Nagy Gáborné Gabika élete a sportról és pedagógiáról szól. 41 évnyi pályafutása alatt testnevelő tanárként, edzőként és iskolaigazgatóként is maradandót alkotott.
Atlétika edzőként tanítványa volt az ifjúsági válogatott síkfutó Plangár Ágnes és 3000 m-es síkfutásban országos 2. helyezést elért Drávai Judit.
Férjével együtt kezdeményezte 1981-ben a testnevelés tagozat bevezetését, ami azóta is népszerű, sikeres. 1995-ben az iskola utánpótlás nevelő központ címet kapott. A 234 általános iskola  között a Somogyi az országos 10. helyezést érte el, a diákolimpiai eredmények alapján szinte minden évben a megye 1-3. helyezettje között volt. Nagy Gáborné a Somogyi DSE alapító tagja, elnöke, majd elnökségi tagja.
A Somogyiból kikerült sportolókból hívta újra életre 1992-ben a női kézilabda szakosztályt, melynek edzéseit vezette, de zenés gimnasztikát is tartott nők részére és szervezett a különböző korosztályok számára 24- 36 órás terem kézilabda bajnokságot. Testnevelő tanárként élen járt a tanulók versenyeztetésében, tömegsport szervezésében és sokat tett az egészséges életmódra nevelés érdekében.
Hagyományt teremtett a tornaünnepély megszervezésével, melyet négyévente, az olimpia évében tartanak a sportpályán a somogyis diákok és tanárok, de erre az egyedülálló rendezvényre megmozdul az egész város.
1992. február 1-tól a tantestület felkérésére a Somogyi Imre Általános Iskola igazgatójának választják. 15 éven át példaértékűen vezette az iskolát. Igazgatói munkáját is áthatotta a sportban elsajátított csapatszellem, rendszeresség, szervezettség és kitartás. A közös célok elérése érdekében mozgósított mindenkit. Szigorú és következetes igazgató volt, aki törekedett új módszerek, technikák bevezetésére, ugyanakkor képes volt alkalmazkodni a változásokhoz, új kihívásokhoz.
Munkásságához köthető:
- a csoportbontásos matematika és idegen nyelvi oktatás,
- a fiú és leány technikaoktatás szétválasztása,
- a központi vizsgarendszer bevezetése,
- a pedagógusok hazai és külföldi továbbképzésének támogatása,
- a diákok és pedagógusok jutalmazási rendszerének kidolgozása,
- a Somogyi iskola Együtt a Gyermekekért Alapítvány létrehozása,
- az elsősök somogyissá fogadása,
- Somogyi hűség gyűrű adományozása a 25 évet Somogyiban dolgozó munkatársaknak,
- számos iskolai felújítás, sportudvar és iskolai játszótér kialakítása, tornaterem felújítása,
- iskola évkönyv kiadása, Abony helytörténeti és helyismereti tankönyv kiadása és Somogyi Imre Általános Iskola története képekben.
Vezetése alatt a Somogyi Iskola népszerűvé, sikeressé vált. A sport mellett a diákok tanulmányi versenyeken is remekeltek, városi rendezvényeken nívós műsort adtak. A tanulás mellett számtalan iskolai rendezvény nyújtott felejthetetlen élményt a gyermekeknek: vetélkedők, színház-és hangverseny látogatások, táborok, sítáborok, Abony körüli kerékpározások, egészségmegőrző és sportnapok.
Emlékezetesek a gyermekek által bemutatott színdarabok, Ludas Matyi, Légy jó mindhalálig, Gyufaárus kislány, Kék madár mesejáték.
41 évig dolgozott egy intézményben, 7 osztályt ballagtatott el, 15 évig vezetett. Az őt körülvevő kollektíva a családját is jelentette. Gondoskodott közös programokról, kirándulásokról, csapatépítésről, karácsonyi ünnepekről.
Nagy Gáborné a diákok, szülők és pedagógusok körében egyaránt népszerű, megbecsült. Eddig Kiváló munkáért kitüntetésben, Dicsérő Oklevélben, Abonyiak Abonyért Díjban, Címzetes Igazgató elismerésben és Abony Sportjáért díjban részesült.
2019-ben Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Nagy Gáborné részére Abony Város Díszpolgára címet adományozza és nagyon sok boldogságot, jó erőt és egészséget kíván családja, unokái körében!

img_8712.jpg

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk Nagy Gábornénak a kitüntető címhez, és további jó egészséget kívánunk!

Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A nagyításhoz kattintson a képre!)