Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 november 24 vasárnap - 17:45:01     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_2836.jpgFennállásának ötéves jubileumi évfordulóját ünnepelte az abonyi Kultúra Háza színháztermében november 23-án a Parázs Táncszínház. A csoport vezetője, Schulzné Szűcs Éva egy parádés, táncokban és vidám jelenetekben gazdag műsort állított össze, amelyet a teltházas nézőtér vastapssal jutalmazott.
A táncszínház tagjai: Balasiné Molnár Ágnes, Berkóné Matusinka Marcsi, Fehér András, Hamar Sándor, Juhász Géza, Juhászné Pogány-Mile Réka, Kálló Józsi, Kissné Esztike, Koroknainé Marcsi, Lendvai Tamás, Mitus Ferenc, Molnárné Csúti Bella, Nemesné Erzsike, P. Tóth Erika, Pad Tímea, Pálinkás Julika és Szincsák Rita fáradhatatlan táncától „lángra kapott” a színpad – nem hiába, a név kötelez. A műsorukat az Andante Kamarakórus, a Kéknefelejcs Dalkör, továbbá Bende Tibor, Fajka Zsanett és Kiss Zsolt vendégművészek egészítették ki. A kabarés átkötéseket a két jól ismert abonyi komikus: Barta Károly és Kállai László szolgáltatta. A fülbemászó muzsika élő zenekar érdeme volt: Duka Andrásé, Gudi Farkas Mihályé (Csinga), illetve Lakatos Zoltáné Dudinszky György vezetésével.
Az est végén Éva néni meghatottan ajándékokkal is kedveskedett a fellépőknek, és megköszönte a művelődési ház, illetve a közönség lelkes támogatását, szeretetét.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)