Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában

Kedvezményezett neve:Abony Város Önkormányzata
Pályázati felhívás címe, kódszáma:Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében, PM_OVODAFEJLESZTES_2017
Projekt címe:Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában
Szerződött támogatás összege:73.746.106 HUF
Támogatás mértéke:95,00 %
Projekt tartalmának rövid bemutatása:Az Apponyi út 5. szám alatti tagintézmény épületszerkezeti, - gépészeti, - villamossági felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése. Kötelező eszközök, bútorok beszerzése, kerékpár- és babakocsi tároló építése. Az intézmény előtt parkolóhelyek kialakítása.
Projekt tervezett befejezése:2019. 
Projekt azonosító száma:PM_OVODAFEJLESZTES_2017/45
  
***
 
 
2019/09/12

Befejeződött az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda felújítása

Befejeződött az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti tagintézményének a felújítása.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból 73,75 M Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az „Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában” című, PM_OVODAFEJLESZTES_2017/45. azonosítószámú projekt megvalósításához, melynek műszaki átadás-átvételi eljárása a napokban lezárult.
A felújítási munkálatokat a közbeszerzési eljárás során kiválasztott nyertes ajánlattevő, az abonyi székhelyű Generál-Kontakt Bt. végezte. A kivitelezés a szerződésben rögzített minőségben és határidőben elkészült. A közel 74 millió Ft-os hazai költségvetési támogatás igénybevételével megtörtént az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Apponyi út 5. szám alatti tagintézményének épületszerkezeti, - épületgépészeti, - villamossági felújítása, a csoportszobák és a kiszolgáló helyiségek teljes mértékű belső felújítása, valamint energetikai fejlesztése és akadálymentesítése. A támogatás segítségével kötelező eszközök, bútorok beszerzésére, valamint kerékpár- és babakocsi tároló építésére került sor. Az intézmény előtt parkolóhelyeket alakítottak ki.

imgp0523.jpg
 
Az energetikai felújítás hatására az épület üzemeltetése jelentős megtakarítást eredményez az önkormányzat számára. A beruházásnak köszönhetően a modern épületben, a mai követelményeknek megfelelő eszközök igénybevételével javulnak az óvodai nevelést igénybevevő gyermekek ellátási feltételei.

imgp0511.jpg

Az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című, PM_OVODAFEJLESZTES_2017 azonosító számú felhívásra benyújtott pályázat 95 %-os támogatási intenzitás mellett valósult meg.
Abony Város Önkormányzata jelentős önerővel, 3.881.374.- Ft- al járult hozzá a fejlesztés maradéktalan megvalósításához, melynek forrását a 2019. évi költségvetéséből biztosította.
A projekt teljes bruttó összköltsége 77.627.480,- Ft.

imgp0429.jpg

zárórendezvényre 2019. szeptember 12-én, 10 órakor került sor az épület udvarán, ahol először Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a Napraforgó csoport lelkes gyermekei tartottak egy előadást az óvónénikkel. A kedves műsor után lehetőség nyílt belülről is megtekinteni az intézményt.
 
Abony Város Önkormányzata
Zárórendezvény beszámoló: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson egy képre!)

 

2019/03/20
 
 
   Egyre figyelemfelkeltőbb az a felújítás, amely az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti tagóvodájának épületén történik. Jelenleg ugyanis már a homlokzati szigetelést végzik a szakemberek. Emellett a belső vakoláson és a gépészeti alapszereléseken dolgoznak - árulta el érdeklődésünkre Krupincza Tibor, a kivitelezést végző cég ügyvezetője.   Az önkormányzat tavaly közel 74 millió Ft támogatást nyert az intézmény korszerűsítésére, melyből az épület teljes épületszerkezeti, - gépészeti, - villamossági felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése valósul meg. Mindemellett kötelező eszközöket, bútorokat szereznek be, kerékpár- és babakocsi tárolót építenek, parkolóhelyeket alakítanak ki.   A Generál-Kontakt Bt. szakemberei az elmúlt hónapokban elvégezték többek között a szükséges bontási munkálatokat, a fedélszerkezet megerősítését és a zárófödém hőszigetelését, beépítették az új, hőszigetelt üvegezésű homlokzati nyílászárókat. A parkolók és kerékpártároló kialakításához szükséges alépítményi munkákat is befejezték.   A kivitelezés tehát a tervezett ütemben halad, a következő nevelési évben már a kívülről és belülről megújult intézményt vehetik birtokba az óvodások.

Darányi Erika

***
 
2019/02/12

Tájékoztató a PM_OVODAFEJLESZTES_2017/45 kódszámú,
"Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában"
című pályázat fizikai megvalósításának aktuális státuszáról 

A pályázatot 2017. október 31-én nyújtotta be az önkormányzat.

Tervezett elszámolható bruttó összköltség: 77.627.480 Ft
Támogatás intenzitás: 95%
Igényelt támogatás: 73.746.106 Ft
Szükséges (önkormányzati) önerő összege: 3.881.374 Ft

A Magyar Államkincstár 2018. április 05-i értesítése alapján, pályázatunkkal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter 2018. március 29-én támogató döntést hozott. A megítélt vissza nem térítendő támogatás összege 73.746.106.-Ft. A Támogatási szerződés 2018. június 18-án aláírásra került.

2018. július 10-én Támogatási szerződés-módosítási kérelmet nyújtottunk be a projekt tényleges kezdő- és tervezett záró időpontjára vonatkozóan (kezdés időpontja 2018. szeptember 17., záró időpont legkésőbb 2019. szeptember 19.). Kérelmünket pozitívan bírálták el, a Támogatási szerződésünket módosították.

Az építési beruházás esetében a kivitelező kiválasztására vonatkozó ajánlati felhívást 2018. július 31-én a Képviselő- testület Z-110/2018 (VII.31.) határozat számmal jóváhagyta. A Képviselő-testület Z-130/2018 (IX.18) határozata alapján, a tárgyi beruházás építési munkáinak kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás során a Generál-Kontakt Bt.-t nyilvánította ki nyertes ajánlattevőnek. A Vállalkozási szerződés aláírására 2018. október 12-én került sor.

A munkaterület átadás-átvételi eljárás időpontja: 2018. október 18.
A szerződésben rögzített befejezési határidő: a szerződés aláírását követő 220 naptári nap.

Jelenlegi státusz:   

Építési munkák:

A bontási munkák elkészültek. A fedélszerkezet megerősítését követően elkészült a zárófödém hőszigetelése. Az új, hőszigetelt üvegezésű homlokzati nyílászárók beépítése megtörtént. A parkolók és kerékpártároló kialakításához szükséges alépítményi munkák befejeződtek.


A felújítási munkák jelenlegi állapotának megtekintéséhez kattintson a képre!

Eszközbeszerzés:

A jogszabályi követelményekben rögzített minimum követelmények teljesítéséhez szükséges óvodai eszközök beszerzésének előkészítése - az intézményvezetéssel történt egyeztetéseket követően -  befejeződött. Az eszközspecifikáció, valamint az ajánlati felhívás tervezete rendelkezésre áll. A Képviselő-testület döntését követően a beszerzési eljárás várhatóan 2019. március elején kezdődik.

Abony Város Önkormányzata
 
*** 
 
2018/10/18
 
 Nagyításért kattintson a sajtóközleményre!
 
***
 
2018/04/05
 
Felújítják a Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti épületét - Nyert az önkormányzat pályázata!
 
   Örömmel adunk hírt róla, hogy pályázati forrást kapott az önkormányzat a Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti épületének felújítására és eszközbeszerzésére. Abony Város Önkormányzata sikeresen pályázott az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című kiírásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium az „Energetikai korszerűsítés, felújítás és eszközbeszerzés az Abonyi Gyöngyszemek Óvodában” című projektre 73.746.106 Ft támogatási összeget ítélt meg.
 
   A pályázati forrás igénybevételével megvalósul az Apponyi út 5. szám alatti intézmény épületszerkezeti, - gépészeti, - villamossági felújítása, energetikai fejlesztése, akadálymentesítése. Kötelező eszközöket, bútorokat szereznek be. Kerékpártárolót, babakocsi tárolót építenek és parkolót alakítanak ki.
 
   Az önkormányzat 3,9 millió Ft önerőt biztosít a beruházáshoz. Köszönetünket fejezzük ki a pályázat elkészítésében résztvevőknek: az Abonyi Városfejlesztő Kft., a Polgármesteri Hivatal és a Településfejlesztési Osztály munkatársainak, valamint a támogató döntést hozóknak, továbbá Magyarország Kormányának. 
 
Abony, 2018. április 05.
 
Abony Város Önkormányzat
Képviselő-testülete
 
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás