Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 február 27 szerda - 16:07:56     Városi rendezvények      Hozzászólás0
Vérfarkas éjszakája Abonyban - Nagy sikerrel zárult a szabadulós játék

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely az idei évben is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal című országos programsorozathoz, melynek keretében „A vérfarkas éjszakája” című interaktív szabadulós játékra várták az érdeklődőket 2019. február 15-16. között, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a múlt hétvégén is.
 
   A felhíváshoz több száz kulturális központ és művelődési ház csatlakozott az ország minden szegletéből, sőt külföldről is, hogy a változatos és értékes programokkal a „MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK” jelmondatot hirdetve hangsúlyozzák, a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt.
 
   Az első „szabadulós” programot 2017-ben hívta életre az intézmény Abonyban, a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként, mely „Az Abonyi Ereklyék Fosztogatói” címmel a művelődési ház pincéjében valósult meg, a második pályának pedig a Falumúzeum ad otthont (A Falumúzeum szelleme), amelyre még mindig lehet jelentkezni.
 
   A kezdeményezés sikerén felbuzdulva a szervezők idén nagyobb teret adtak a programnak, „A vérfarkas éjszakája” címre keresztelt játékban már a Művelődési Házból kellett „kiszabadulni”. Az intézmény ebben az esztendőben a "Legkreatívabb reklámspot" elnevezésű versenyen is elindult egy a programot népszerűsítő videóval, mely különdíjat nyert.


Olvasd tovább...

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz