Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 október 14 hétfő - 13:47:51     Sporthírek      Hozzászólás0

imgp1098.jpgA Somogyi Imre Általános Iskolában kültéri kézilabda pálya kerül kiépítésre a Magyar Kézilabda Szövetség tornaterem/tornacsarnok felújítási programot támogató projektje keretén belül. A pályázaton való részvételről és a szükséges önerő biztosításáról a Képviselő-testület a 2/2018. (I. 11.) számú határozatával döntött.
Az iskola jelenlegi bitumenes pályája már nagyon rossz állapotban volt, a program pedig lehetőséget biztosított a fejlesztésre. A felújítási munkálatok során a meglévő bitumenes pályát kijavítják, a vízelvezetést kiépítik, majd minősített, UV-álló elemes műanyag burkolatot kap, amit felfestenek. A pályához tartozik majd egy 1,1 m magas palánkrendszer, illetve 2 db szabvány méretű kézilabda kapu. A palánkrendszer fix, de csavarral le lehet majd szedni az egyéb iskolai rendezvények miatt.
A felújítási munkálatok bruttó 32.385.000,-Ft-ba kerülnek. Ennek a költségnek a 30%-át az önkormányzat fizeti meg. A kivitelezést a Bástya Millennium Zrt. végzi el, a műszaki ellenőri feladatokat pedig a Magyar Kézilabda Szövetség látja el. A munkálatok október 14-én kezdődtek el.
Az iskola igazgatónője, Kazinczyné Juhász Ildikó nagyon örül a fejlesztésnek, hiszen fontosnak tartja a kézilabdás utánpótlást, illetve azt, hogy a különféle sporttal kapcsolatos beruházásoknál kikérjék az intézményben dolgozó, testneveléssel foglalkozó tanárok véleményét is. A Török János Mezőgazdasági Szakképző Iskolában is hasonló pálya került kiépítésre Cegléden.
A munkaterület átvételénél felhívták a figyelmünket, hogy Dr. Gyuris Mária Valéria doktornő portájáról átlógnak a fák – taglalta Kazinczyné Juhász Ildikó. – Engedélyt adott a legallyazásukra, hogy ezzel segítse a munka elkezdését. Egy műanyag borítású pálya legnagyobb ellenesége ugyanis a falevél, amit nem lehet kisöpörni a rései közül. Amikor ellátogattam a ceglédi iskolába, ott is láttam, hogy messzebbre ültették a fákat.
Az iskola a napokban átesett egy sikeres ellenőrzésen az Oktatási Hivatal által, illetve folyik a pedagógusok minősítése is az intézményben, de a sok tennivaló ellenére az igazgatónő tele van újabb tervekkel.
Szerveztünk egy bált, ahol egymillió forintot gyűjtött össze az iskolánk alapítványa, amellyel a kézilabda pálya megépülését támogatja. Szeretnénk további fejlesztéseket is. A kivitelezés alvállalkozójától kértünk árajánlatot, mert egy futó folyosót szeretnénk a tornaterem mögé, illetve ezzel együtt szeretnénk a sportudvarunkat is fejleszteni.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz