Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2020 február 03 hétfő - 19:04:14     Intézményi hírek      Hozzászólás0

Az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumban magas szintű oktatás folyik, melynek legjobb fokmérője, hogy az itt végzett diákok többsége oda nyer felvételt, ahová készül, és ahol továbbtanulni szeretne. 

Az elmúlt tanévben a nyelvi előkészítő osztályban érettségizett diákok 65%-a szerzett középfokú komplex nyelvvizsgát és 60%-a tanul tovább a tervei szerint. Jellemzően mezőgazdasági mérnök, a hadtudományi és honvédtisztképző karon katonai logisztika és katonai üzemeltető, programtervező-informatikus, mérnökinformatikus, óvodapedagógus, sport- és rekreációszervező, villamosmérnök szakokat választották, illetve néhányan OKJ-s képzésben vesznek részt. A továbbtanuló általános iskolások közül várják azokat a diákokat, akik a kihívásokkal teli korunkban nyugodt, kiegyensúlyozott körülményeket keresnek középfokú tanulmányaikhoz. 

Január 18-án több, mint száz diák vesz részt az iskolában írásbeli felvételi vizsgán. Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónőt kérdeztem arról, hogy mi vár azokra a diákokra, akik az abonyi gimnáziumot választják, hogy miben más ez a suli, mint a többi, és miért érdemes itt tanulni. 

Itt a nyelvi előkészítő osztályban olyan intenzitással tanulják a diákok mindkét idegen nyelvet, a németet és az angolt is, hogy középiskolai tanulmányaik alatt tudnak a fő idegennyelvből középfokú komplex nyelvvizsgát tenni. Egyre többen választják a német nyelvet érettségi tantárgyként és nyelvvizsgára is. A tavalyi évben, a nyelvi előkészítő osztállyal induló osztályban érettségizett 20 diákból 13 nyelvvizsgával zárta a gimnáziumi tanulmányait. Van, aki emelt szintű angol érettségit tesz, és így szerez nyelvvizsgát. Ez nagyon fontos, mert be lehet számíttatni a továbbtanuláskor. Négy angol és két német tanárunk van. A következő tanévtől ismét indul az öt évfolyamos nyelvi előkészítős osztály. Ennek már nagy hagyománya van, nagyon keresett a diákok és szüleik körében. Ezen kívül indul négy osztályos gimnáziumi osztályunk is, hagyományos tantervvel. Ez az osztályunk többnyire az érettségire készít fel, majd szakmát tanulnak a diákok, néhányan nyelvvizsgáznak, továbbtanulnak. Nálunk lehet honvédelmi alapismeret tantárgyat is tanulni, vannak Ceglédről is diákjaink, akik kifejezetten ezért jönnek hozzánk. Ez jó alapot adhat arra, hogy később katonai, vagy rendőri pályát válasszon magának a diákunk. Továbbtanulnak diákjaink a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtitsztképző karon, az Altisztképzőn, illetve választhatják a Rendőrtiszti kart is. Rendszeres kapcsolatban vagyunk az MH 86-os Szolnoki Helikopter Bázissal. Mádi Lajos alezredes úr a kapcsolattartónk, és személyes kapcsolatunk van dr. Koller József dandártábornok úrral is. Az iskolánkban kiváló pedagógusok dolgoznak, négyünknek mesterfokozata van. Sokan nagy tapasztalattal rendelkeznek, és büszkén mondhatom, hogy több olyan tanárunk van, aki nálunk volt gimnazista, és innen ment felsőfokú iskolába. Az iskola méretéből és a szemléletmódból is adódik, hogy amennyiben a diák igényli, és valóban partner benne, akkor személyesen, külön is foglalkozunk vele, segítünk neki a felkészülésben.”- mondta el lapunknak Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő. 

A Kinizsi Pál Gimnázium híreivel későbbi lapszámainkban folyamatosan találkozhatnak! Keressék fel az iskola honlapját is: http://www.kinizsi-abony.hu/new/ 

Lőrinczy Veronika

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz