Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 május 06 szerda - 10:51:45     Intézményi hírek      Hozzászólás0

2015. április 27-én a 10. a osztály földrajz órájára meghívtuk az iskolánkban önkénteskedő brazil Catarina Stenders. Catarina Brazíliából érkezett hozzánk Sao Paulo városából.Gyerekek és kollégák gondoskodnak az iskolai és szabadidős elfoglaltságairól és látják vendégül, mutatják be neki szűkebb környezetünket.Ebből fakadt az alapötlet is, miszerint ha földrajzból pontosan Brazíliáról tanulnak a 10.a osztályosok, akkor hívjuk meg és hallgassa meg, hogy mit tanulunk mi Magyarországon az Ő országáról. Így a földrajz tankönyvet feldolgozták és lefordították angolra, majd elő is adták. Az óra második részében német nyelven is készültek a diákok. Az tartottuk szem előtt, hogy egymásnak milyen információkat lehetne átadni Brazíliáról, így beszéltek a gyerekek a brazil sportról, a karneválról, az éghajlatról, gazdaságról, természetföldrajzról egyaránt angol és német nyelven. 

Majd Catarina Stenders beszélt nekik Brazíliáról, aki nagyon érdekesnek tartotta, hogy mit is tanulunk az Ő országáról. Azt mondta a végén, hogy nagyon élvezte, hiszen arról az országról és kontinensről hallhatott és beszélhetett, amit imád.Köszönjük vendégünknek beszámolóját!

És én külön köszönöm a diákjaim fantasztikus munkáját!

Tamasi Gyopárka
tanárnő
 
kinizsi-abony.hu