Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 augusztus 26 szerda - 16:10:24     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Szeretnénk olyan fiatalokat bemutatni a kedves Olvasóknak a következő időszakban, akik igazán példaértékűek kicsiny térségünkben! Ezen a héten Molnár Nikit ismerhetik meg.
 
Molnár Nikoletta 1999. március 18-án született. A mindössze 16 éves fiatal leányzóval a múlt heti lapszámunkban már találkozhattak. Niki a szabadkai kadet Európa-bajokságon női birkózás második napján bronzérmet nyert a 40 kilogrammosok között, ahol remek birkózással 7-4-re győzte le orosz ellenfelét.
 
- Hogyan kezdtél el birkózni?
- Szerintem nagyon aktív gyerek voltam, mindig pörögtem alig vártam, hogy menjek edzésekre. 7 évig sportakrobatikáztam, de van 2 birkózó bátyám, akikkel lejártam az edzéseikre. Nagyon megtetszett ez a sport és úgy döntöttem én is elkezdek birkózni. Meglepően nagyon könnyen ment, úgy csináltam a fogásokat már az első hetekben, mintha régóta birkóztam volna. A nagyobbik bátyám Svájcban birkózó edző, a kisebbik jelen pillanatban a felnőtt válogatott tagja. 
 
- Miért hagytad abba a sportakrobatikát?
- Azért hagytam abba, mert a birkózás és az akrobatika nem ment egyszerre, egy időben voltak az edzések és a versenyek is, így választanom kellett.

- Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz már a birkózásban?
- A birkózásban van a diák 2,1 korosztály, serdülő, kadett, junior es felnőtt. Korosztályos diákolimpiai bajnok vagyok, 5-od korosztályos magyar bajnok és nemzetközi versenyeken is érmes voltam. Tavaly korkedvezménnyel az Európa-bajnokságon ötödik voltam és most idén harmadik.
 
- Mesélnél a szabadkai kadett Európa-bajnokságról?
- Az Eb-t nagyon vártam és féltem is, azért fogytam le 40 kg-ra, mert érmes szerettem volna lenni, sikerült is hála Istennek. Amikor megláttam a sorsolásomat nagyon kétségbe voltam esve, mivel nekem volt a legnehezebb sorsolásom. Fehérorosszal kezdtem, majd finnel folytattam, őket elvertem, aztán a döntőbe jutásért jött egy olasz lány, tőle sajnos kikaptam. Szerintem bennem volt, hogy már csak egy kicsi választ el a döntőtől, nagyon akartam a győzelmet, emiatt bele is mentem a hülyeségekbe, így kikaptam. A harmadik helyért az orosz lánnyal birkóztam, nagyon izgultam, hiszen az oroszok szinte a legjobbak. Úgy voltam vele nyerni jöttem és megcsinálom, még most sem tudom elhinni, hogy Eb 3. vagyok!
 
- Miként zajlik egy edzésed?
- Egy edzést mindig alapos bemelegítéssel kezdünk, azután jöhet a fogásgyakorlás, technikázás, küzdő birkózás és a végen az erősítés. Az Abonyi BC klubba tartozok, de a kadett válogatott tagja vagyok. A klubedzőm Lőrinczy Attila a válogatott edzőim pedig Ritter Diletta és Martin Gábor.

- Hogyan zajlik egy felkészülési időszak egy-egy nagyobb versenyre?
Sok edzőtáborban kell részt venni Magyarországon, illetve külföldön. Ez nagyon sok munkával jár. Sokat kell dolgozni a cél érdekében.
 
- Különbözik a női birkózás a férfitól?
- Nem másabb csak a fogásnemben nem egyezik, mert a nőknél csak szabadfogás van, de a mezőny ugyanolyan erős.   

- Kiknek ajánlanád a birkózást, milyen korban ajánlott elkezdeni?
- Mindenkinek ajánlom, aki szeret mozogni és tud küzdeni. Ez a sportág a küzdelemről szól, olyan 5-6 éves kortól szerintem el lehet már kezdeni.

- Ha jól tudom, szeptembertől iskolát váltasz…
- Az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumba járok, de szeptembertől a Budapesti Baptista Külkereskedelmi Szakközépiskola, Gimnázium és Sportiskolában kezdem a 10. osztályt. Azért is váltottam iskolát, mert Pesten jobban tudok fejlődni plusz több az edzőpartner is.

- Még csak 16 éves vagy…vannak terveid mihez szeretnél kezdeni a középiskola után?
- Először is szeretnék kijutni az Olimpiára, illetve testnevelés szakon akarok tovább tanulni.

- Melyik Olimpiát tűzted ki célul?
- Remélem 2020-ban vagy 2024-ben én is ott lehetek. Először felnőtt válogatottnak kell lenni, azután a kvalifikációs versenyen el kell indulni és a dobogón lenni, így kijuthatsz az olimpiára. De ehhez nagyon sok éves munka szükséges, az olimpiára csak a legjobbak mehetnek.

Forrás: Mészáros Alexandra
Heti Hírek
Fotó: Magyar Birkózó Szövetség