Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 november 04 szerda - 11:45:49     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Az abonyi székhelyű MA-BAU Építőipari Kft-t 1990 májusában alapította meg Makai Béla okl. építészmérnök. A vállalkozás az elmúlt években folyamatosan növelve árbevételét a térség egyik meghatározó közepes méretű vállalkozásává nőtte ki magát. A cég pénzügyi helyzete stabil, megbízhatóan gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztést - a napraforgó, a kukorica, a repce, az árpa és a búza termesztését - 1996-ban indította be a vállalkozás Abonyban, amikor a kárpótlási jegyeket sikerült beváltani, és földeket vásároltak.
 
- Cégünk saját apparátussal a magas- és mélyépítési munkák teljes vertikumával foglalkozik: magas- és mélyépítési tervezési munkák, magas- és mélyépítési generál kivitelezési munkák, műszaki ellenőrzés, felelős műszaki vezetés, bányászati tevékenység, geodéziai mérések, költségvetések, pályázatok elkészítése stb. Munkáinkhoz megfelelő szakember- és gépi eszközállománnyal rendelkezünk, melyeket folyamatosan fejlesztünk. 2004-ben bevezettük az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszert, valamint az ÉVOSZ külföldi munkavégzésre is alkalmasnak minősítette cégünket. A mezőgazdasági tevékenységet tekintve szántóföldi teljes körű növénytermesztési szolgáltatásokkal, terményszárítással és tárolással, szármaradványok bálázásával és értékesítésével, gabonakereskedelemmel, gyümölcstermesztéssel és értékesítéssel foglalkozunk – tájékoztatta lapunkat Makai Béla tulajdonos a cég profiljáról és a főbb tevékenységi körökről is.

A térség számos közintézményét rendbe tették
 
Az abony.hu kérésére Makai Béla beszélt a családi vállalkozásnak induló kft. főbb kivitelezési referencia munkáiról, melyeket főként a megyénkben végeztek, de számtalan munkájukkal túlnyúltak a megye határain is. Abony és térsége több neves középülete, köztere is a vállalkozás alkalmazottainak keze munkáját dicséri, úgy mint a Toldy Ferenc Kórház részleges homlokzat-felújítása, az abonyi Főtér út- és térburkolási munkálatai. A mérnöki tervezési tevékenységek területe jellemzően Abony és környékére terjed ki, ill. az ország egyéb területein is végzünk ilyen tevékenységet – egészítette ki Makai Béla, a cég megálmodója és alapítója.
 
Zökkenőmentes volt az idei aratás

Makai Béla beszélt az idei aratásról is, mely lényegében problémamentesen zajlott le, csupán az esőzések okoztak némi gondot.
- A csapadékos időjárás miatt kicsit megtorpantunk, mert a talajmunkák miatt gondot okozott, de összességében az aratások zavartalanul zajlottak, a napraforgó és a kalászosok aratásával nem volt gond. Jelenleg nagy ütemben folyik a kukorica betakarítása, majd kezdődik a szántás, és a búza elvetése a pár száz hektáros területen.
 
 
 
Fejlesztik a mezőgazdasági termesztést

Míg az építőipar területén a fejlesztések inkább stagnálnak, és a megrendelések többnyire pályázatfüggők, addig a mezőgazdasági termelés területén konkrét fejlesztési elképzelései vannak a vállalkozásnak, melyre 4-500 millió Ft-ot fektettek be a hatékonyság növelése érdekében.
 
- Az építőipart tekintve az uniós pályázatok lecsengtek, új pályázatokra és a lakásépítésekre várunk. Zömében a magasépítésben dolgozunk, melyhez a meglévő géppark elég, mivel azt folyamatosan fejlesztettük az évek során. A mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodást vezetjük be, amely stratégiai beruházás. Korszerűsítettük a vetőgépeket, lecseréltük a kombájnokat, traktorokat, melyek alkalmasak az új, GPS-es technológia alkalmazására. Ennek az új eljárásnak a bevezetése és alkalmazása mérföldkő a cég életében.
 
A precíziós szántóföldi növénytermesztés segítségével a táblán belül kezelési egységeket hoznak létre és azokon eltérő dózisokat (műtrágya, vetőmag, növényvédő szer) alkalmaznak. Három jól elkülönült szakasz különböztethető meg alkalmazása során:
- műholdas helymeghatározás, kormányzástechnikák
- munkagép elektronikus vezérlése
- kezelési egységek kijelölése, dózisok meghatározása
 
Minimális fluktuáció
 
A cég stabil alkalmazotti létszámmal működik, 20 fő az építőipari kivitelezésekben, 15 fő pedig a mezőgazdasági ágazatban dolgozik.
- 99 %-ban helyiek dolgoznak a vállalkozásban, egy vidéki dolgozónk van csupán. A fluktuáció mértéke minimális, amely általában akkor fordul elő, ha fejlesztünk, nő a géppark állományunk és dolgozót kell felvenni. Az új és régi alkalmazottak esetében is fontos a szakmaiság, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból – mondta Makai Béla az alkalmazotti létszámra vonatkozó kérdésünkre.
 
Várják a pályázati lehetőségeket
 
A vállalkozás gazdálkodása eredményes, megbízható. A helyi vállalkozásokkal és a város vezetésével kielégítő kapcsolatot ápolnak.
- Munkánkat a külső gazdasági partnerek is elismerik. Úgy gondolom, hogy a bizalom a legfontosabb. Elismerésül folyamatos megrendeléseket kapunk. A napi feladatokat, pénzügyi kötelezettségeket rendre teljesítjük. Bár hiteleket és lízingeket is igénybe veszünk, az ütemezett visszafizetést a gazdálkodásból kitermeljük. A településen működő vállalkozásokkal a kapcsolat korrekt, az adott szükséglethez mérten megfelelő, egymás segítő. Jó a kapcsolat a város vezetésével is. Ez sosem a személyes kapcsolatokon, inkább a gazdasági körülményeken múlik. Természetesen, ha külön igényünk lenne, megkeresnénk a városvezetést. Úgy érzem, hogy nyitottak, és bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Voltak már közös projektjeink, és bármikor szívesen rendelkezésre állunk. Bízunk abban, hogy a település is tud majd pályázni, és mi is várjuk az EU-s forrásokat – mind a mezőgazdaságit, mind az építőiparit.
 
Abony Város Önkormányzata nevében nyertes pályázatokat és további sikeres vállalkozást kívánunk!
 
Cikk: Darányi Erika
 
Az alábbiakban a cég elérhetőségét és referencia munkáit tesszük közzé.

Elérhetőség:
Cég neve: MA – BAU Építőipari Kft.
Székhelye: 2740 Abony, János u. 3/a.
Telephelye: 2740 Abony, János u. 2.
Tel./ fax: +36 (53) 360 - 105
E-mail cím: info(kukac)ma-bau(pont)hu
Cégvezető/Tulajdonos: Makai Béla Okl. építészmérnök
 
Referenciák:
A teljesség igénye nélkül csak hogy néhányat említsünk a számtalan munka közül:
 
- Szolnok, Repülőtér és Helikopterbázis pénzügyi-számviteli központ kialakítás,
- Törtel Polgármesteri Hivatal 18 x 30 m – es tornaterem építése, a régi iskola elektromos rekonstrukciójával, fűtéskorszerűsítéssel,
- Abony, Szolnoki út 72. sz. alatti péküzem (Kékláng Pékség) építése
- Tápiószőlős, Házi Árpád Általános Iskola tornaterem építése
- Szolnok, MÁV Pályaudvar szociális épület építése és rekonstrukciója
- 80 lakás szerkezetkész építése Csömör, Pécel térségében
- Kistarcsa, Hollandia lakótelep (40 lakás építése szerkezetkészen)
- Ravatalozó épület építése, Nyársapát
- Erdei Ferenc Általános Iskola felújítási munkái, Nyársapát
- Kőröstetétlen, Művelődési Ház felújítási munkái
- Jászberény, Klapka György Szakközép- és Szakiskola tankonyha és étterem kialakítása
- Kocsér, Gábor Áron Általános Iskola „ B „ épületének helyreállítási munkái
- Abony, Idősek Napközi Otthonának felújítási munkái
- Terménytároló és szociálisépület építése, Tószeg
- Autószalon bővítése (Nissan Hovány), Szolnok
- Csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, Nagykőrös, Tiszaroff és Cserkeszőlő
- Géptároló csarnok és irodaépületek építése (Papp Agro Kft.), Nagykőrös
- Szennyvíz csatorna rendszer építése utáni útépítési- és felújítási munkák, Tiszakécske
- Abony, Terménytároló és szárítótelep építése
- Abony, Fermentáló üzem föld- és monolit vb. munkái
- Nyársapát, Szarka Mihály Művelődési Ház felújítási munkái
- Cegléd, Toldy Ferenc Kórház, Pszichiátriai épületének homlokzat- és tetőfelújítása
- Szolnok-Szandaszőllős, 4 lakásos társasház építése
- Cegléd, mezőgazdasági csarnok felújítása
- Abony, Kossuth tér (Főtér) út- és térburkolási munkái