Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2008 október 10 péntek - 07:52:09     Városi rendezvények      Hozzászólás0


A Nemzeti Civil Alapprogram magyarországi civil szervezetek határon átnyúló civil kapcsolatainak kialakítására kiírt pályázatán a Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület támogatást nyert. Az egyesület az abonyi diákok számára Zomborba szervezett 3 napos kirándulást egy kinti egyesület és a zombori Veljko Petrovic Gimnázium magyar nemzetiségű tanárai segítségével és szerb igazgatója támogatásával.A programon összesen 71 fő vett részt, amiből 50 abonyi középiskolás diák volt. Jelen volt még a gimnázium igazgatója, Dévainé Kazinczy Sára, igazgatóhelyettesei, az egyesület elnöksége és Abony Város polgármestere, Romhányiné dr. Balogh Edit.
Péntek reggel indultunk el a középiskola elől két busszal. A röszkei határátkelés után kora délután érkeztünk meg Palicsra, ahol egy gyönyörű szabadidőközpontot hoztak létre. Itt egy tó partján sétáltunk, majd a közeli állatkertet jártuk végig. Zárásra érkeztünk ugyan, de még a szabadkai híres piacon is tudtak nézelődni a gyerekek.
Délután 5 órakor vártak minket a zombori gimnáziumban.A szerbiai gimnázium 650 fős, és 3 évfolyamon egy-egy magyar tagozatos osztálya van. Szerb és főleg magyar nemzetiségű diákok vártak minket egy kedves kis műsorral. Szerb dalok, zeneművek hangzottak el, és a végén magyar Presser-dalokat is énekeltek. Természetesen nagy tapsvihar volt a „jutalmuk”. A díszterem végében pogácsa, üdítő várta a nap végére lassan megéhező magyarországi diákokat és kísérőiket is.
18 órakor fogadta a népes csapatunkat Zombor Város polgármestere a polgármesteri hivatal dísztermében. Egy zombori szociológus előadást tartott Zombor történelméről, illetve a díszteremben található 40 m2 -es monumentális festményről, amit újvidéki egyetemistákkal együtt hallgattunk meg.Utána elkalauzoltak minket a Szentháromság templomba, ahol mint kiderült, rendszeres magyar nyelvű szertartások és misék vannak. Azután egy pravoszláv ortodox templomban vártak bennünket, ami az újdonság valóságos „mellbevágó” élményével hatott ránk, hiszen többségünk most volt először hasonló jellegű templomban.
Este jellegzetes szerb vacsorát kaptunk a zombori középiskolai kollégiumban. Szombaton korán a reggeli után indultunk el busszal Újvidékre. Itt a Tartományi Képviselő Testület Oktatási Minisztériumában fogadott minket az oktatási miniszterhelyettes, majd az Újvidéki Egyetem Bölcsészeti Tanszék hungarológiai karának tanszékvezető egyetemi professzora az egyetem dísztermében. Délután megnéztük a Krusedol ortodox pravoszláv kolostort a Fruska Gora nemzeti parkban.Végig kísértek bennünket a zombori diákok és tanáraik egy külön busszal, akik megszervezték nekünk a kinti programot.A zombori gimnázium diákjai mulatságot szerveztek az abonyi diákjainknak a vacsora után.Vasárnap délelőtt indultunk vissza, amikor már az utolsó dinárjaikat is elköltötték a diákok Zomborban. A határon másfél órát álltunk, az alapos átvizsgálás során saját bőrükön tapasztalhatták a schengeni határ jelentőségét, az átlépés nehézségeit.Délután 6 órakor érkeztünk meg Abonyba egy fárasztó, de élményekben annál dúsabb szerbiai kirándulás végeztével.