Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 március 02 szerda - 10:03:04     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Ki sokat, ki keveset, de ismét megérhetünk egy húsvétot. Vagy átélünk? Csak pozitívan tessék hozzáállni urak és hölgyek. Sokan mondják, hogy a karácsonyt szeretem, de a húsvétot nem. Tessék már ezt is egy kicsit másként értékelni ezt a nagyon szép vallási ünnepet.
 
Kétségtelenül, kölni, sonka, tojás, illatok keverednek. Jönnek a locsolkodók csőstül, bizony a szomszéd ember kicsit pityókásan udvarol a szomszédasszonynak. De hát az év többi részében is az asszonyság olyan parfümöket használ, hogy ha elmegy melletted, kiegyenesíti az agytekervényeidet, tojást, sonkát eszünk, a szomszéd Géza meg egyébként is udvarol a szomszédasszonynak, csak most lehet egy-két ízetlen versikét elsütni, ráadásul legálisan. A rokonok meg az év során sok esetben beugranak egyébként is hozzánk. 

Viszont a húsvétnak nagyon sok szép oldala van. A csodálatos hagyományok, amit egy Magyar embernek nem szabadna elfelejteni, sőt a gyerekeknek meg kellene tanítani, ismertetni. A sok húsvéti bolondozások, játékok, amik ha egy kicsit belemélyedünk, sok boldogságot hozhatnak nekünk. Gyerekek felejtsétek már el a virtuális locsolkodást, keljetek fel a számítógép elől, menjetek el a lányhoz, locsoljátok meg, és élőben is beszélgessetek vele. Még sportteljesítménynek sem lenne rossz. Még egy ajánlásom lenne, a férfiakra húsvét előtt egy nappal ne bízzuk a tojásfestést.

Kakukkfüves bárányborda zöldbabbal.

Hozzávalók: 1 báránygerinc, 6 közepes vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fél csokor kakukkfű, 1,5 kg zsenge zöldbab, 10 dkg bacon, 1 evőkanál vaj, bors.
 
Elkészítése: A báránygerincen a faggyúkérget rombusz alakban bevagdossuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, tepsibe fektetjük, és 4 fej megtisztított, félbevágott vöröshagymát teszünk melléje. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb 35 percig sütjük. Közben az összezúzott fokhagymát, a maradék apróra vágott vöröshagymát, a citrom lereszelt héját és kinyomott levét az olíva olajjal és a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és a masszát a húsra simítjuk. Kb. fél l vizet öntünk rá, és melléteszünk 1 fej fokhagymát. Kb.10 perc alatt készre sütjük, majd a kakukkfűlevelekkel megszórjuk. Forrásban lévő, sós vízben a zöldbabot 15 perc alatt megpároljuk. Kötegenként baconszeletekbe tekerjük, és közvetlenül a fogyasztás előtt a megolvasztott forró vajon megpirítjuk. A pecsenyelevet átszűrjük, zsírját leszedjük. 5 percig főzzük, a 2 evőkanál hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük, és sózzuk, borsozzuk. A felszeletelt húst citrommal, kakukkfűvel és a sült hagymával díszítjük. A mártást külön kínáljuk hozzá. Krokettel fogyasztjuk.

                                                     Jó étvágyat és boldog húsvétot kíván Csányi Sanyi.