Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 március 26 szombat - 18:21:49     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

Fokozottan ellenőrzik Abonyban a kerékpárosokat az elkövetkezendő időszakban. A figyelemfelhívó és baleset-megelőzési akció célja, hogy a kerékpárral és gyalogosan közlekedők figyelmét felhívják a biztonságos közlekedés és a láthatósági szabályok betartására, segítve ezzel a balesetek megelőzését.

Pénteken, a kerékpárral közlekedők szemléjén mi is jelen voltunk, ahol Kapás Béla r. törzszászlós és kollégája, Ondok Zsolt r. főtörzsőrmester kerékpárosokat állítottak meg városszerte és igazoltatták őket. Tájékoztatták őket a biztonságos közlekedés előírásairól, ellenőrizték a lámpák meglétét és használatát. Aki átment a „vizsgán”, láthatósági mellényt kapott ajándékba.

Abonyban népszerű közlekedési eszköz a kétkerekű, amihez nem kell ugyan vezetői engedély, de nem árt, ha a kerékpárosok is tisztában vannak a KRESZ szabályaival, és hasonlóan az autósokhoz, alkalmazzák a megfelelő kivilágítást. Ha a közlekedésben részt vevők betartanák ezeket a szabályokat, az ebből adódó balesetek egy része megelőzhető lenne.

Nagyításhoz kattintson a képre!

A KRESZ szabályai szerint:

„A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.”, valamint

„A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson
a.) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és
b.) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.”

Az Abonyi Rendőrőrs munkatársai arra kérik a közlekedés résztvevőit, hogy tartsák be a közlekedés szabályait!

Fehér lámpa elöl, piros hátul, igazolványok - csakúgy, mint az autósoknak, a bicikliseknek is szem előtt kell tartaniuk az előírásokat, hogy a közlekedés biztonságosabbá váljon.

Közlekedjenek figyelmesen Húsvétkor is! Mindenkit hazavárnak!

Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás