Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 26 szerda - 18:55:57     Közmunkaprogrammal kapcsolatos információk      Hozzászólás0

kozmunka_programok_abony_abony.hu_2017.jpgRIPORT * Nagy a sündörgés az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. háza táján. Felbőg a fűnyíró traktor, minden kézre szükség van. Nem valami csoda készül, egyszerűen csak tavasz van, és ilyenkor bőven akad tennivaló. Folyamatban van a tavaszi nagytakarítás, az útszélek kaszálása, kezdődik a virágosítás. Dolgos kezek gondozzák a palántákat, ültetik a facsemetéket, vetik a krumplit, rendezik a parkerdőt, végzik az utolsó simításokat a napokban nyitó strand területén. Az idei évben is zökkenőmentesen indultak el a közmunka-programok, melyek a tavalyi évben sikeresen valósultak meg, és a benne résztvevők nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetnek. Többek között erről beszélgettem Gáspár Csaba ügyvezető igazgatóval. 
 
Abonyban az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. a kijelölt városüzemeltető, amely azt jelenti, hogy ellátják a közterületi munkákat, a köztisztasági feladatokat, a parkgondozást, az utak karbantartását, hó- és síkosságmentesítését, az intézmények karbantartását, a belvíz-védekezési feladatokat, az idei évtől pedig a parkerdő gondozását is. Ezen felül számtalan más fontos szerződéses feladatuk is van: üzemeltetik a strandot, a piacot, a Salgóbányai tábort és koordinálják a közmunkaprogramot. A számtalan tennivalót az ABOKOM alkalmazottain túl a közfoglalkoztatás keretében látják el. 
 
Még több fotóért kattintson a képekre!

A közmunka-programok szervezése 2015 óta tartozik az önkormányzati céghez, és évről évre egyre sikeresebben működnek. Gáspár Csaba szerint az ABOKOM feladatkörei és a közmunka-programok kiegészítik egymást. A közfoglalkoztatásban résztvevők létszámához és az elvégzendő feladatokhoz a szakmaiságot és a gépparkot is hozzá tudják adni, így minden feladatot maximálisan el tudnak látni. 
 
- Ebben van az erősségünk, mind a szakmaiság, mind a gép- és eszközpark tekintetében. Nem is lehetne jobb helyen a közfoglalkoztatás, mint az ABOKOM-nál - vélekedik Gáspár Csaba.
 
Tavaly egész évben futottak a közmunka-programok, összesen öt: a mezőgazdaságba 40, a belvízkezelésbe 15, az útőrbe 10 és a hosszabb idejű programokba 46 fő álláskeresőt tudtak bevonni.
  
A mezőgazdasági programban zöldség- és gyümölcstermesztés, faiskola ültetés, levendulatermesztés, virágpalántázás történik. Ezek a Szeretet és a Károly Róbert utcákban található önkormányzati területeken, a Baross Gábor úti fóliasátorban, ill. külterületen folynak. A fóliasátorban történik a palántázás: egynyári- és évelő virágok, fűszernövények, konyhakerti növények. Az itt növekvő virágpalántákat aztán kiültetik a város különböző területeire, pl. a Főtérre, a Vasútállomáshoz és különböző frekventált helyekre. A városi szükségleteken túli palántákat értékesítik a helyszínen és a piacon, amelyekre igen nagy az igény.
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik! - Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
- Május első, második hetében szeretnénk kezdeni a virágosítást. Eddig nem volt jó idő, még kicsik a palánták, de ki számított az áprilisi hóesésre? Megvárjuk a virágültetéssel a májusi fagyokat - mondja Feketéné Farkas Ildikó, aki a kertészeti-mezőgazdasági munkafolyamatokat irányítja.
 
Termelnek és értékesítenek
 
A megtermelt fűszer- és konyhakerti növényekre is van kereslet, azokat főleg a helyi közétkeztetés és vendéglátó-egységek részére értékesítik. A levendulát megszárítják, csomagolják és a téli holt szezonban apró dísztárgyakat készítenek belőle: ezekre is akad bőven vevő. A facsemeték kiültetése folyamatos a város különböző pontjaira. Az előző években ültetett gyümölcsfák idén hozzák első terméseiket.
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik! - Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
Jó gazda módjára használják az eszközeiket

A mezőgazdasági program legsikeresebb momentuma a fentieken túl az volt, hogy nyert hűtőkonténerre beadott pályázatuk, amely akár két héttel is meghosszabbíthatja a zöldségek, gyümölcsök élettartamát. Szintén a közmunkaprogramban betonalap készült a konténer alá, és tároló szín került köré, hogy a megpályázott „kincset” megvédjék az időjárás viszontagságaitól. Ezen felül egy Ford Transit áruszállító gépre is pályázati úton tettek szert - ezeket már Vargáné Molnár Mártától tudom meg, aki a közmunka-programokkal kapcsolatos adminisztrációt végzi és a pályázatokat írja.
 
A belvízvédekezésben tavaly 10 fő vett részt: ők végezték el többek között a belvízcsatornák tisztítását, a kézi kaszálást, a bozótirtást, a város parlagfű-mentesítést. Az útőr program 10 fő foglalkoztatását tette lehetővé 2016-ban. Részben ennek keretében készült el a Gyulai iskola Luther Márton úti járdaszakasza. A belvíz-védekezési és az útőr feladatok megvalósításához természetesen elengedhetetlen volt a cég szakmai hozzáértése és gépállománya.
 
A hosszabb idejű közfoglalkoztatásban oldják meg többek között a közterületek fenntartását, a strand üzemeltetését, az intézmények karbantartását, takarítását, az illegális hulladéklerakók felszámolását. 
 
A Belügyminisztérium kiválóra értékelte a közmunka-programok működését

Az abonyi közfoglalkoztatás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Belügyminisztérium és a Kormányhivatal a pályázatok és a programok többszöri helyszíni ellenőrzése során maximálisan meg volt elégedve az eredményekkel. Különösen értékelték, hogy tároló színt alakítottak ki a hűtőkonténer számára, hogy védjék az időjárás viszontagságaitól, ill. meghosszabbítsák élettartamát, és a Luther Márton úti járdaszakasz megvalósítását is alaposnak találták. Kiválóan jellemezték a helyi közmunka-programok működését, melyről Gáspár Csaba ügyvezető is elismerően szólt.
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik! - Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
A mezőgazdasági és a belvíz-védekezési programok létszámfeltöltésével gondok adódtak tavaly, főleg a férfi munkaerőhiány jelentett problémát. Úgy vélik, ez az idén sem lesz másképp, ezért kevesebb emberrel kell ugyanazon feladatokat ellátniuk.
 
Minden pályázati lehetőséget megragadnak

2017. március elején zökkenőmentesen elindultak, folytatódtak az előbbiekben már részletezett közmunka-programok. Az ABOKOM vezetőségének idei célkitűzése, hogy tovább folytassák a már megkezdett munkát, de számtalan tervük is van. Minden pályázati lehetőséget megragadnak idén is: most egy kis traktor, egy aszfaltvágó és több kisebb eszköz beszerzése van folyamatban.
 
Gáspár Csaba ügyvezető úgy gondolja, azért működik ilyen jól a közfoglalkoztatás Abonyban, mert mindenki, aki a programokban dolgozik, magáénak érzi a feladatát, azt, amit csinál.
 
- Lelkesek az emberek, értékelik, hogy megbízunk bennük, és miért ne tennénk, amikor ők is ugyanolyan teljes értékű emberek, mint én, vagy bárki más? Én örömmel dicsérem meg az embereimet, ha jó munkát végeznek, és érezve a megbecsülést ők is úgy állnak a feladatokhoz, ahogyan kell - részletezi.
 
Erről én is meggyőződhettem. A Baross úti fóliasátorban az asszonyokat kérdezem, azt mondják, szeretnek itt dolgozni. Nyugalom van, a munka is jó. Krisztina pl. azt szereti benne, hogy látja a termés, a virágzás folyamatát, az egészen pici palántától a kifejlett növényig. Többen anyaként dolgoznak a programokban, és nagyon tetszik nekik, hogy nem kell műszakba járniuk, mert mindig nappal dolgozhatnak.
 
Fentieken túl az ABOKOM üzemeltetési körébe tartozik a Salgóbányai Tábor, valamint a Termál- és Strandfürdő is, melyek üzemeltetését részben szintén a közmunka-programban végzik.
 
A tábor üzemeltetését 2012-ben vette át az ABOKOM. Azóta minden évben - ahogy Gáspár Csaba ügyvezető fogalmaz, történt egy kicsi „ráncfelvarrás”, ami mára azt eredményezte, hogy jelentősen növelték a vendégek komfortérzetét. Az elmúlt években teljesen megújult a vizesblokk, a főzőkonyha, szinte valamennyi faház tetejét kicserélték, lecserélték a függönyöket, ágyneműket, szúnyoghálókat tettek fel, 25 férőhelyes kerti kiülőt készítettek. Idén kemence építését tervezik, amelyre felajánlás érkezett. 
 
 
 
A vezetőség úgy gondolja, van igény a táborra, és egyre nagyobb kihasználtsággal működik, melyhez minden feltételt biztosítani tudnak, pl. a meleg étkezést is. Ráadásul nagyon kedvező szállásárakkal várják a táborozni vágyókat, nem növelték, hanem csökkentették az árakat, napi 1500 Ft/fő/éj (!) áron lehet megszállni a táborban. 
 
A Termál- és Strandfürdő szezonális jelleggel működik Abonyban. Idén 2017. április 29-én, szombaton nyitja meg kapuit. Változatlan árakkal, öt medencével és szaunával várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. A szokásos karbantartási feladatokat elvégezték. Az idei év kiemelt feladata a bejárat mellett húzódó Kálvin úti kabinsor tetejének felújítása lesz.
 
Gratulálunk az eredményekhez! Köszönjük az ABOKOM munkatársainak és a közmunka-programban dolgozók munkáját, melyet annak érdekében fejtenek ki, hogy városunk minél élhetőbb legyen! További sikeres, eredményes munkát kívánunk!
 
Riport és Abony.hu fotók: Darányi Erika