Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 25 péntek - 14:25:07     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

2017. évben is megrendezte hagyományos horgásztáborát az Abonyi Horgász Egyesület. Idén 2017. augusztus 14-18. között 21 gyermek vett részt a foglalkozásokban. A 21 csemetéből 4 leány is képviseltette a női horgásztársadalmat.

A szervezők az előző évekhez hasonlóan az idei tábort is próbálták érdekessé, hasznossá tenni. A szokásos elméleti és gyakorlati képzéseken túl vendégelőadókat, horgászokat hívtak meg, akik színvonalas bemutatót tartottak a gyermekek részére.

A szerdai nap délelőttjén Varga Bálint abonyi bojlis horgász tartott elméleti (projektoros) bemutatót és a gyermekek a gyakorlatban is megnézhették ezen horgászmódszer kellékeit, eszközeit. Varga Bálint ebben az évben számos 10 kg feletti pontyot fogott az egyesület vizeiből és készített két kisfilmet is, melyben népszerűsíti az Abonyi Horgászegyesületet és a tavak adottságát. 
 
Hét közben a kis horgászpalánták csónakáztak, sokat horgásztak és egy kis házi versenyen is megmérették a frissen szerzett tudásukat.


Pénteken Hanuta Ferenc versenyhorgász látogatott el hozzájuk, aki a Fish Hunter Team (Cegléd) csapatának tagja. Folyamatosan részt vesz a Mohosz által megrendezett Országos bajnokságokon. A délelőtt folyamán a gyermekek ismertetőt kaptak a versenyhorgászat szabályairól, illetve a gyakorlatban is megismerkedhettek azok kellékeivel.

A gyerkőcök számára az idei év talán legnagyobb élménye volt, hogy szerda este sátorokban kint aludhattak a tóparton. Megismerkedhettek az éjszaki horgászattal, sőt kis is próbálhatták azt. Szerda délután a szülők nagy rész is kilátogatott hozzánk közösen elfogyasztani egy kis bográcsos ételt, így az este egy kis közös „családi” nappá alakult. A világítópatronoktól ragyogott a tó és a tópart. 

Itt szeretnék megköszönni minden családi segítséget, minden horgásztársnak, aki részt vett az oktatásban, a felügyeletben és miden horgásztársnak, aki valamivel is hozzájárult, hogy ez a hét valóban egy felejthetetlen élményé váljon a gyermekek számára.

Az Abony.hu-nak beszámolt Molnár Károly, az Abonyi Horgász Egyesület elnöke.

Fotók: Ördög György