Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 október 16 hétfő - 19:23:02     Közmunkaprogrammal kapcsolatos információk      Hozzászólás0

kozfoglalkoztatasi_kiallitas_abony_abony.hu_2017.jpg
Óriási elismerések érték nemrégiben az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. dolgozóit az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon, ahol a közmunka-programban megtermelt konyhakerti növényekkel és a kézműves levendulatárgyakkal mutatkoztak be.

Köztudomású, hogy a mezőgazdasági mintaprogram keretében néhány évvel ezelőtt megkezdődött a jótékony hatású növény termesztése. A nyáron betakarított virágokat szárítás után a holt szezonban dolgozzák föl, így a téli foglalkoztatás is biztosítva van. A közfoglalkoztatásban dolgozó asszonyok különböző kézműves tárgyakat, pl. párnákat, zsákokat és egyéb kisméretű, illatosító textilformákat állítanak elő.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Abony standja leginkább a levenduladíszektől és a zamatos zöldségektől-gyümölcsöktől illatozott, ahol szívesen időztek és vásároltak a turisták.


Gáspár Csaba, Feketéné Farkas Ildikó, Sulyok Istvánné és Vargáné Molnár Márta a pavilonban (balról jobbra)

- Nagyon jól sikerült a kiállítás mind szakmailag, mind emberileg - meséli büszkén Gáspár Csaba, az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Az volt a célunk, hogy megismertessük tevékenységünket, de egyúttal Abonyt is propagáltuk. Nagyon jó volt látni, hogy a többi településen hogyan működik a közfoglalkoztatás, sok ötletet gyűjtöttünk, és adtunk tovább. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb így pénzt adni az embereknek, mint segély formájában. Ők is értékes tagjai a társadalomnak, még ha keresik is a helyüket. Számukra is van egyfajta cél kitűzve. Az embereim a csillagos eget is lehozzák, mert meg vannak becsülve. A kiállítás után összehívtam a lányokat, és tájékoztattam őket az eredményekről. Jövőre, egy sorsolásos rendszerben 6-8 főt el fogunk vinni, hogy érezzék át ezt az örömet, amit átéltünk, hiszen az ő kezük munkáját dicsérik - magyarázza az ügyvezető.

A rendezvényen mintegy 130 kiállító képviseltette magát. Pest megyéből négy település kapott lehetőséget: Újszilvás, Tápiószőlős, Nagykáta és Abony. 

- Nagy örömünkre szolgált, hogy Pest megyéből a négy kiállító település között lehettünk. Úgy gondolom, hogy első kiállítóként nem vallottunk szégyent - kezdi Vargáné Molnár Márta közfoglalkoztatás-szervező. - Voltak ugyan mások is, akik levendulával érkeztek, de kevesen voltak olyanok, akik ennyiféle és ilyen különleges darabbal rukkoltak volna elő, mint mi. Ezen kívül a mezőgazdasági terményeinket is bemutattuk, Sulyokné Rozika nagyon ízlésesen pakolta össze a kosarak tartalmát. Természetesen a közfoglalkoztatásban azok is leteszik a névjegyüket, akik pl. kátyúznak. Ezeket a feladatokat egy prospektus keretében igyekeztünk bemutatni. Összességében nagyon színvonalas rendezvény volt, ahol rengeteg tapasztalatot szereztünk - egészíti ki az előzőket.A legegységesebb, legharmonikusabb kiállító Abony volt

- Értékesítettünk is, bár az csak lehetőség volt, nem cél. Annál sokkal fontosabb volt számunkra, hogy sokan értékelték a látottatakat. Nagyon megdicsérték a kézimunkák készítőit, hogy aki varrta és töltötte a párnákat, olyan finoman dolgozta el, hogy nem találták a varrás helyét. A legegységesebb, legharmonikusabb kiállító címet is megkaptuk. Nagyon sokszínű, kétnapos, ízig-vérig igazi vásári forgatag volt, amit a kellemes időjárás csak tetézett - kapcsolódik be a beszélgetésbe Sulyok Istvánné, Rozika.

A levendula a fő profil

- A kiállításon bebizonyosodott, hogy egyeduralkodók vagyunk a levendulapárnák tekintetében. Rengeteg külföldi turista látogatta meg a pavilonunkat, de a magyarok körében is nagy tetszést aratott. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, és rettentő büszke voltam a lányaimra. Itthon mindennap látjuk ezeket a tárgyakat, de a kiállításon szembesültünk azzal, hogy ezek tényleg csuda klassz dolgok. Ezek az asszonyok nem csak a takarításban és a mindennapi dolgokban vesznek részt, hanem maradandót alkotnak, nagyon szép, kézműves termékek formájában - folytatja Gáspár Csaba

Az óriási sikeren felbuzdulva elhatározták, hogy a levendulázást magasabb szintre emelik. Még egyedibb tárgyakat készítenek majd, amelyről esztétikájában és minőségében már most elismeréssel szóltak.- Sok település specifikusan szakosodik egy-egy zöldségre vagy gyümölcsre, és abból próbál minden lehetőséget kihozni - mondja Vargáné Márti. - Mi a levendulakészítményeket szeretnénk tovább gondolni: rengeteg ötletünk van, hogyan tudnánk még különlegesebbeket alkotni, és természetesen szeretnénk még jobban népszerűsíteni. Ehhez különböző értékesítési lehetőségeket is keresünk, pl. területi képviselőhöz is csatlakozunk a termékeinkkel - avat be a részletekbe.

Az aszalásban is látnak fantáziát

- Mindemellett a gyümölcsösök jelenthetik még a jövőt - osztja meg az elképzeléseit a közfoglalkoztatás-szervező. - Ha termőre fordulnak a szilva- és sárgabarackfáink, az aszalás is a feldolgozás egy lehetősége lehetne. Jelenleg tárgyalunk a Belügyminisztériummal aszalógép beszerzéséről. Hűtőkonténerünk már van, így ki tudjuk tolni a gyümölcsök eltarthatóságát - részletezi.

A helyi lakosság is egyre inkább megismeri és tetszését fejezi ki a közmunka-program eredményei iránt, amely visszaköszön többek között a rózsákban, a köztisztaságban vagy a járdaépítésben. A konyhakerti növényekkel, a virágpalántákkal és a levenduladíszek előállítóival, készítőivel találkozhatunk pl. a piacon, vagy a szabadtéri rendezvényeken is.
 
Gratulálunk az elismerésekhez és további sok sikert kívánunk!

Darányi Erika

A 100 %-ban illatos, levendulavirággal töltött csecsebecsék kedvező áron vásárolhatók meg Abonyban, az alábbi árusítóhelyeken:
Piac- és Vásárcsarnok; Abonyi Lajos Művelődési Ház; Virágmindenség virágbolt (Kunfalviné); Agropont (Csernus); Kreatív-Boutique (Dudinszky); Divatüzlet (Szijjártóné); Design Sport és Divat (Szobonyáné); Gra-Fitt Papír, Írószer; Goods Market; Albertirsa Kertészet.

Kapcsolódó hírek: