Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 július 01 hétfő - 15:26:27     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

img_2082.jpgAhogy korábban megírtuk, egy abonyi származású lány, Gaál Tímea a Magyarország Szépe 2019 versenyen elnyerte az első udvarhölgy címet, vagyis őt választották meg a második legszebb magyar lánynak.
Június 29-én az abonyi Kultúra Háza előtti téren egy nyilvános interjú keretén belül köszöntöttük a lovasfogattal megérkező Tímeát, akire nagyon sokan kíváncsiak voltak a délutáni nagy meleg ellenére. A hölgyet Abony város polgármestere, Romhányiné dr. Balogh Edit is üdvözölte. Gaál Tímea középfokú tanulmányait Szolnokon folytatta, majd ezt követően a Szegedi Tudományegyetemre járt, de gyermekkorát Abonyban töltötte. A polgármester asszony is kifejezte köszönetét, hogy hű maradt a településünkhöz, Abonyt képviselte ezen a rangos megmérettetésen, növelve így annak nimbuszát.
– Boldog vagyok, hogy itthon is büszkék rám, és arra, hogy egy kis városból elindulva ilyen szép eredményt érhettem el. Nagyon jó érzés volt a régi ismerősök arcát látni, akikhez ugyanolyan szeretettel és mosollyal fordultam, mint régen. Minden szép emlék előtört belőlem, amiket ebben a városban éltem meg. Ezeknek köszönhetem, hogy az vagyok ma, aki – nyilatkozta Tímea.
img_2011.jpgAz interjú során a fiatal lány beszélt az élményeiről, a versenybe fektetett rengeteg munkáról, illetve kitartásra buzdította a helyi fiatalokat is. Ezt követően a megjelenteknek alkalmuk volt beszélgetni, közös fényképet készíteni vele, illetve aláírást is kérhettek.
Abony Város Önkormányzata, a nyilvános interjún közreműködő Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely valamennyi munkatársa, illetve a lakosság nevében is további sok sikert kívánok neki, illetve élményekben gazdag évet az udvarhölgyi teendőihez!
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A galéria megtekintéséhez kattintson a fotókra)