Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 augusztus 21 szerda - 18:19:52     Városi rendezvények      Hozzászólás0

img_8538.jpgAugusztus 20-án a Szent István napi ünnepség a Szent István Római Katolikus Templom előtt került megtartásra. A megjelentek az Abonyi Fúvószenekari Egyesület tolmácsolásában közösen elénekelték a Himnuszt, majd a város polgármestere, Romhányiné dr. Balogh Edit köszöntötte őket. A Képviselő-testület döntésének értelmében az Államalapítás ünnepén kerül átadásra Abony Város Díszpolgári címe.  Az elismerést 2019-ben Nagy Gáborné, a Somogyi Imre Általános Iskola címzetes volt igazgatója kapta.
Ezt követte az Abonyiak Abonyért kitüntető díj, amely idén 24. alkalommal került átadásra. Az elismerést évről évre azok a helyi polgárok vehetik át, akik munkájukkal, közéleti tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a város fejlődéséhez. A számtalan ajánlás alapján az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriuma hozott döntést, amelynek tagjai idén Kazinczyné Juhász Ildikónak, Sárkányné Bálint Máriának – aki egyéb elfoglaltság miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, ezért azt a férje vette át a nevében –, Kovácsné Prágai Ilonának, illetve Csányi Sándornak ítélték meg a díjat.

img_8836.jpg

Az ünnepi díjátadás után a jelenlévők együtt fogadták az új kenyeret, amelyet Molnár Péter plébános úr szentelt fel. A Szentmisét körmenet követte.
Ezzel párhuzamosan a Varga István Városi Sportcsarnok füves pályáján megkezdődtek a sportversenyek. Labdarúgó és sakk bajnokság várta a kikapcsolódni vágyókat.

img_9717.jpg

A szervezők 15:30-tól zenés, táncos programokkal várták vissza vendégeiket a Főtérre. A színpadon fellépett a Dalma Dance tánccsoport, a Bihari Gyerekszínház, a Bihari Ifjúsági Stúdió, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület mazsorett csoportja, a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes és az abonyi Nótakör. A nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió képviseletében Kiss Zsolt operett énekes ugyancsak sziporkázott. A Varázslatos Duó, melynek tagjai Csányi Sándor és Simon Évike, népdalokkal bűvöltek el mindenkit.

img_9929.jpg

Az est sztárfellépője Palya Bea, Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes volt. Őt követte a Kontroll és a YesYes zenekar, illetve a már hagyománnyá vált tűzijátékra is sok került.
A szervezők köszönik minden látogatónak a részvételt.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)