Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Városi rendezvények'
2019 január 23 szerda - 13:18:53     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Ünnepséget rendeztek Abonyban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2019. január 22-én, az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében.

   Ez a nap hivatalosan 1989 óta a magyar kultúra ünnepnapja, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

   Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport produkciójával vette kezdetét az esemény, majd Bakosné Kocsi Judit, a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője és Simon Szabina, a Művelődési Ház igazgatónője köszöntötte a jelenlévőket.

   A hagyományokhoz híven átadták az „Abony Közművelődéséért” városi kitüntetést, melyet idén néhai Varga Gábor trombitaművésznek posztumusz adományozott a város Képviselő-testülete. A kitüntetéssel együtt járó plakettet és oklevelet özvegye, Varga Zsuzsanna vette át Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszonytól és Gulykáné Gál Erzsébet városi képviselőtől, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület elnökétől. A fúvószenekar korábbi karmesterét a zeneiskola igazgatónője méltatta. A díjátadást követően a fúvósok tolmácsolásában felcsendült Varga Gábor „Kakas” hangszerelésében Frank Sinatra híres szerzeménye, a „My way”.

A képre kattintva fotógaléria nyílik az ünnepségről.


Olvasd tovább...
2019 január 21 hétfő - 16:30:39     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület 2019. január 19-én tartotta meg hagyományos, évköszöntő hangversenyét a Gyulai iskola aulájában.

   Az 1989-ben alapított egyesület a Bihari János Zeneiskola és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanárainak és tanulóinak részvételével működik. Fennállása óta részt vesznek helyi, regionális és országos kulturális rendezvényeken, produkcióikkal színesítik a nemzetközi zenei fesztiválokat.

A hangversenyen vezényelt Benedek Gyula és Király Borbála. A mazsoretteket felkészítette Gulykáné Gál Erzsébet.   

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd

KLIKK a képre a fotógalériáért!
2019 január 16 szerda - 15:39:18     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

Nagyításért kattintson a képre!
2019 január 14 hétfő - 18:25:14     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Ünnepi műsorral és tűzgyújtással emlékeztek meg a Don-kanyar hőseiről Abonyban, a Szent István római katolikus templom előtt, 2019. január 12-én.

   Emlékező beszédet mondott Szendrei-Juhász Ágnes, a Kinizsi Pál Gimnázium történelem szakos pedagógusa. Az ünnepi műsorban közreműködött a Kéknefelejcs Dalkör, a Kinizsi Pál Gimnázium és a szolnoki Történelmi Vitézi Rend. Az ünnepség végén a résztvevők tiszteletüket leróva megkoszorúzták a II. világháborús emlékművet. A koszorúzást követően a jelenlévők együtt vonultak át a református templomba, ahol Gáll Károly református lelkész gondolatai tolmácsolása mellett elhelyezték a megemlékezés zászlaját.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Olvasd tovább...
2019 január 07 hétfő - 11:50:11     Városi rendezvények     Hozzászólás 0
„Négy hét van még Karácsonyig S várjuk már az ünnepet Szép négy gyertyás koszorúval Köszöntjük az Adventet” /Juhászné Bérczes Anikó/

   A karácsonyi ünnep az Adventtel kezdődik és Vízkeresztig tart. Az Advent szó latin eredetű, jelentése megérkezés, az eljövetel. A Karácsonyra való előkészület ideje, kezdete pedig András naphoz /november 30./ legközelebb eső vasárnap.

   Mint minden ünnephez, az Adventhez is tartoznak hagyományok, hiedelmek: régen az ünnep kezdetét harangszó jelezte éjfélkor, a vallásos emberek ebben az időben szigorú böjtöt tartottak. Az Advent a keresztény kultúrkörben a Karácsonyt megelőző négyhetes időszak.

   A Városunk Fejlődéséért Egyesület az ünnepkörhöz kapcsolódóan nyolcadik alkalommal szervezte meg a Kultúra Háza segítségével a hagyományteremtő, kulturális műsorokkal egybekötött gyertyagyújtásokat.


Olvasd tovább...
2019 január 04 péntek - 15:21:52     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

 
Nagyításért kattintson a plakátokra!
2018 december 21 péntek - 10:35:54     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 december 17 hétfő - 18:54:39     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az elmúlt szombaton fellobbant a városi adventi koszorún az örömöt jelképző gyertya lángja is. A megjelenteket Korbély Csabáné, a Városunk Fejlődéséért Egyesület tagja köszöntötte, majd Molnár Péter esperes plébános úr ünnepi szavaival tette meghitté és különlegessé az alkalmat.

   Az egyesület felkérésére Habony István városi képviselő, Abony Város Díszpolgára gyújtotta meg a harmadik, rózsaszín gyertyát. A Kultúra Háza színháztermében a Kinizsi Pál Gimnázium diákjai meghitt, karácsonyi műsorukkal melengették át a szíveket.

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd


Olvasd tovább...
2018 december 10 hétfő - 17:44:05     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Az önkéntes véradók évenkénti köszöntése Abony városban is hagyománnyá vált. Magyarországon 1988-tól ünneplik a véradókat, akik vérükkel életet mentenek. Minden véradó példája a szolidaritásnak, a segítőkészségnek, egymás tiszteletének. A véradók köszöntése különleges nap, tekinthetjük a felebaráti szeretet ünnepének, amely így az adventi időszakban, karácsony előtt nagyon is aktuális.

   A Magyar Vöröskereszt ceglédi szervezete és a Városunk Fejlődéséért Egyesület ebben az évben december 6. napjára szervezte az abonyi véradó ünnepséget. A megjelenteket Túriné Tóth Csilla a ceglédi szervezet területi vezetője köszöntötte. Az ünnepségen részt vettek a véradók, a ceglédi szervezet területi munkatársa, Tóthné Sváb Margit, Pető Zsolt Ceglédbercel Önkormányzat jegyzője. A köszöntés után a Somogyi Imre Általános Iskola ötödik osztályos tanulója Kecskeméti Hanga verset mondott, majd a véradás fontosságának és a véradók méltatására került sor.

A képre kattintva fotógaléria nyílik az ünnepségről.


Olvasd tovább...
2018 december 09 vasárnap - 19:28:30     Városi rendezvények     Hozzászólás 0

   Advent második vasárnapja előtti szombaton ünnepi műsorral egybekötött gyertyagyújtásra hívta Abony lakóit a Városunk Fejlődéséért Egyesület és az Abonyi Lajos Művelődési Ház. A Kossuth téren elhelyezett gyönyörű adventi koszorún a reményt jelképező második gyertyát Dr. Szabó Éva, Abony Város Díszpolgára gyújtotta meg.

   Gáll Károly református lelkész adventi gondolatait adta át a megjelenteknek, majd Varga Sándorné köszöntötte az egybegyűlteket. A Kultúra Háza színháztermében Egyházi Géza színész, énekes és Tóth Adrienn énekesnő klasszikus és adventi dalokkal örvendeztette meg a közönséget. A zongorakíséretet Fazekas Zsuzsanna biztosította. Az est végéhez közeledve Király Borbála tanárnő vezényletével fellépett a Somogyi iskola kiskórusa és kíséretük is. A fináléban a két előadóművész is csatlakozott a gyerekek karácsonyi öröménekléséhez.
 
A harmadik adventi gyertyagyújtáshoz kapcsolódó programokra 2018. december 15-én, 16:30-kor várnak mindenkit a Főtéren. 
 
Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

A képre kattintva fotógaléria nyílik!


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 ... 75 76 77
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények