Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Intézményi hírek'
2019 november 27 szerda - 18:20:42     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2530.jpgNovember 22-én a Somogyi Imre Általános Iskolában "mézes napot" tartottak. Ennek keretén belül az iskola pedagógusai a felhívták a figyelmet a méhek fontosságára, illetve a méz jótékony hatásaira is.
Egy rajzpályázatot is hírdettek a tanulóknak ezzel kapcsolatban. A gyönyörű munkák jelenleg az intézmény auláját díszítik - a felállított karácsonyfa mellett.
 
A rajzpályázat eredményei:
I. Veres Szabina (4. t)
I. Raffai Ramiz József (2. m)
I. Varga Cintia Vivien (5. m)
II. S. Tóth Fanni (5. m)
II. Nagy Noémi (2. m)
II. Rafael Jázmin (4. t)
III. Zsákai Eszter (4. t)
III. Sándor Ágnes (1. m)
III. Tóth Alexa (6. m)
III. Gazsovics Nóra (5. t)
III. Nagy Dominik (2. m)
III. Duka Horáció (4. t)
 
Gratulálunk a gyermekeknek, illetve a lelkes pedagógusoknak az ötletért!
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
 
 
 
 
 
 
2019 november 24 vasárnap - 14:40:52     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2467.jpg2019. november 23-án a Varga István Városi Sportcsarnokban került megrendezésre a Kinizsi Pál Gimnázium hagyományos szalagavató bálja. Az idei rendezvény azért volt különleges, mert alkalmat adott az intézmény hatvanéves fennállásának megünneplésére – ahogy szeptemberben a tanévnyitó, majd a szüreti naphoz kapcsolódó öregdiák találkozó. Meghívást kaptak a „fiatal gimnázium” elballagott tanulói, akik sárga szalagot viseltek a szalagavatón.
Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő iskolai évkönyvvel ajándékozta meg a megjelent különleges vendégeket: Pető Zsolt polgármestert, Kókai-Dudinszky Mónika alpolgármestert, Szűcs Sándort (aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni) dr. Balangó Lászlót és Dévainé Kazinczy Sárát, volt intézményvezetőket, Herédi János és Stummer-Mészáros Bernadett igazgatóhelyetteseket, illetve Mádi Zsoltot, az Intézményi Tanács elnökét.
Az ünnepélyes megnyitón feltűzték a szalagokat a végzős diákokra, akik gyönyörű keringővel ajándékozták meg szeretteiket, majd a lazább, modern koreográfiájú osztálytánc után hajnalig ropták a sportcsarnokban.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 18 hétfő - 21:14:49     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

20191030_142020.jpg2019. októbern 30-án délután a család-és gyermekjóléti szolgálat épületét gyerekek zsivaja töltötte meg. Ennek apropója az, volt, hogy egy közös Halloweeni készülődésre invitáltuk meg őket. A meghívást 30 gyerek fogadta el.
A délutánt egy közös beszélgetéssel kezdtük, arról, hogy mit jelent, mikor alakult ki, kitől származik és milyen szokások, fűződnek a Halloween illetve a Mindenszentek ünnepéhez, mitől más ez a két ünnep, szokás. Ezután különböző szellemes- tökös- boszorkányos díszeket készítettünk, amelyeket haza vihettek, a nagyobbak pedig tököket faraghattak ki a felnőttek segítségével. Az elkészült tökökbe lámpásokat helyeztünk, amelyek megvilágították a gyerekek által megálmodott és kifaragott formákat. A gyerekek és a felnőttek is nagyon élveztek a délutánt, amely szinte pillanatok alatt elrepült. Jó volt látni a sok csillogó szempárt, amikor egy-egy alkotásuk megszületett, örömmel mutatták nekünk és társaiknak is.
A gyerekek megvendégelését a Kék Madár Jóléti Alapítvány biztosította.
A program megszervezésével szolgálatunk célja az volt, hogy segítsük a gyerekeket a szabadidő tartalmas eltöltésében, amely a visszajelzéseik alapján sikerült.
 
Az abony.hu-nak beszámolt:
Balog-Kökény Krisztina
Család-és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 november 11 hétfő - 14:53:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

75540174_431435197784580_6589916417020133376_n.jpgA Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény abonyi otthona november 11-én Márton napot ünnepelt. A délelőtt egy mókás zenés felvonulás keretén belül "libát szöktettek". A biztonságról rendőri kíséret is gondoskodott. Az állatot megsimogathatták az otthon lakói, majd miután a szárnyas visszatért az udvarába, különféle vetélkedőkkel tisztelegtek a Márton nap előtt.
A délelőtt során Pető Zsolt polgármester ugyancsak az intézménybe látogatott, és az "56 alagútja" után bejárta annak minden zegét-zugát. Pető Zsolt ismét a városvezetés támogtásáról biztosította Benke Zoltán igazgatót, aki röviden bemutatta a lakók és dolgozók mindennapjait.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Jandácsik Pál és Benke Zoltán
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 november 07 csütörtök - 16:03:29     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp2060.jpgA Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény november 7-én 11 órától tartotta meg a Szociális Munka Napját, amelynek keretén belül a speciális otthonban dolgozók munkájának mondtak köszönetet – ráadásul nem is akárhogyan!
Miután Benke Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, Kiss Zsolt vezetésével egy fergeteges zenés-dalos műsort adtak elő az abonyi otthon munkatársai – illetve néhány lakó – kabaréjelenetekkel fűszerezve. Vagyis az abonyi dolgozók ajándékozták meg az összevont intézmény valamennyi munkatársát.
A rendezvényen részt vett Pető Zsolt polgármester és Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság elnöke is. Pető Zsolt a városvezetés támogatásáról biztosította Benke Zoltánt.
Az ünnepi műsor után finom ebédre várták a szervezők a megjelenteket.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 október 21 hétfő - 16:05:16     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp1549.jpg1956 történései a magyar történelem megkerülhetetlen fejezetébe tartoznak, amelyről iskolák és egyesületek is megemlékeznek. Így tettek a nagykőrösi úti Speciális Otthon lakói is, akik október 21-én tartottak rövid műsort a közönségüknek.
A Kazinczy-kúria előtti fán felavattak egy táblát. Egyet tavasszal március 15. emlékére ugyancsak felfüggesztettek rá, hogy ezzel róják le tiszteletüket a magyar nemzet hősei előtt.
A megemlékezést követően Benke Zoltán intézményvezető egy különleges kiállítást nyitott meg a kúriában „’56 alagútja” címmel az Otthon lakóinak és dolgozóinak munkáiból.
A kezdeményezés motorja Kiss Zsolt volt, aki a rendkívül igényesen berendezett tárlatot büszkén fedte fel a Kinizsi Pál Gimnázium diákjainak és a többi vendégnek.
Az 1956 hangulatát hűen tükröző kiállítást október 31-ig bárki megtekintheti hétköznap 9:00-14:00 óráig! Nagyon érdemes!
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 október 15 kedd - 20:14:01     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

somogyiba_hvogat_programok.jpg
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 14 hétfő - 20:51:54     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp1227.jpgOktóber 11-én vidám gyerekzsivajjal telt meg a Szelei úti óvoda udvara, ahol összesen nyolc csoport gyűlt össze. Az ott dolgozóknak szívügye volt a gazdátlan kutyusok megsegítése, ezért a szülőkkel karöltve gyűjtést szerveztek a kis védenceknek. A Kéz A Mancsért Egyesület elhivatott önkéntesei a helyszínre érkeztek mentett kutyusaikkal, amiket megsimogathattak a gyerekek. Mindeközben a felelős állattartásról is hasznos információkkal látták el őket az életkoruknak megfelelően.
Az óvónők reményei szerint ez a kezdeményezés egy szép hagyománnyá válik az intézményben, illetve köszönik az abonyi Gyöngyszemek Óvodába járó gyerekek szüleinek, hogy olyan sok adományt gyűjtöttek össze (zömében kutyatápot, elemózsiát, de játékokat is). Hiszen – James Harriot, állatvédő szavait idézve – „az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.” 
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 október 05 szombat - 09:10:31     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp1049.jpgOktóber 4. az Állatok Világnapja, egyben Assisi Szent Ferenc emléknapja is, aki azt hirdette, hogy minden körülöttünk lévőt szeretni kell, akár élő vagy élettelen. Ennek a tiszteletére az Apponyi úti Gyöngyszemek Óvoda különleges délelőttel örvendezte meg a gyermekeket: megszervezte I. Kisállat Bemutatóját. Ennek keretén belül az óvodások a szüleik segítségével behozhatták otthoni kisállataikat, hogy megmutathassák őket csoporttársaiknak.
Az esemény főszervezője, Ferencziné Falusi Györgyi, óvodapedagógus örömmel mesélt arról, hogy a lelkes szülők még szabadnapot is vettek ki, hogy elhozhassák a kedvenceket, így az óvoda udvara megtelt kutyákkal, de volt cica, hörcsögök, egerek, ékszerteknős, kacsák, sőt, boci és birka is!
A délelőtt különleges vendége Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke volt, aki a felelős állattartástól beszélt, illetve apró ajándékokkal is kedveskedett az óvodásoknak.
A nagy sikeren felbuzdulva remélhetőleg hagyománnyá válik ez a nagyon szép kezdeményezés.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál, Gyöngyszemek Óvoda
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
2019 szeptember 20 péntek - 20:03:52     Intézményi hírek     Hozzászólás 0

imgp0719.jpgHagyományosan szeptemberben kerül megrendezésre a Kinizsi Pál Gimnázium Szüreti Napja – idén szeptember 20-án volt. A rendezvényen avatják fel a gólyákat, illetve egy délelőtti bográcsos főzőverseny keretén belül megmérkőznek az osztályok. A zsűri elnöke évek óta Csányi Sándor, a gulyáskirály, aki egy független, jelenleg osztály nélküli tanárral (Drávay Csaba) járta körbe a csapatokat, nem csupán az elkészült ételeket bírálva, hanem szemrevételezte a terítést is. Az elkészítendő étel idén a lecsó volt.
Az általános iskolák nyolcadik osztályos diákjai ugyancsak megjelentek a Szüreti Napon, hogy megismerkedjenek a gimnázium egyik legszebb hagyományával.
Ahogy korábban megírtuk, az intézmény fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli. Ennek a tiszteletére Kavecsánszkiné Pál Erika igazgató asszony a késő délutáni órákban Öregdiák Találkozót szervezett. A „régi gimnázium” tanulói közül szép számmal jelentek meg, akik Csányi Sándor finom marhapörköltje mellett merengtek el a régi szép időkről a szinte változatlan környezetben.
imgp0802.jpgAz intézményvezető a beszédében röviden megemlékezett a gimnázium történetéről, az eddigi eredményekről. Háláját fejezte ki a tantestületnek, megköszönte az öregdiákok részvételét, illetve tolmácsolta azon egykori tanárok üdvözletét, akik egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak elmenni a találkozóra. Kihangsúlyozta, hogy a jubileumi programsorozat következő állomása a szalagavató lesz, ahol az „új gimnázium” tanárait és volt diákjait várják majd vendégül.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson egy képre!)
Oldal:  1 2 3 ... 39 40 41
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények