Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Akikre büszkék vagyunk'
2018 november 20 kedd - 12:20:29     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
MTI

   Hivatalossá vált, hogy Varga János olimpiai bajnok birkózó a Nemzet Sportolója lett. Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke hivatalos értesítést kapott róla, így ténnyé vált, hogy az olimpiai, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó, a 79 éves Varga János a Nemzet Sportolója lett.

   Mint ismert, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Kulcsár Győző halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolóinak tizenkét tagú társaságában, s a jogszabályok értelmében a korábbi jogosult halálától számított hatvan napon belül nekik kellett új javaslatot tenniük az új tagra.

   A Nemzet Sportolói október végén Varga Jánost javasolták a megtisztelő címre, akit a sportpolitikáért felelős miniszter képviseletében Szabó Tünde államtitkár terjesztett a kormány elé, s kabinet elfogadta a jelölést. Polyák Imre 2010-es halála óta most került újra birkózó a Nemzet Sportolói közé.


Olvasd tovább...
2018 november 19 hétfő - 14:55:50     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

   A szakmai zsűri egyöntetű döntése nyomán az abonyi Murvai Julianna lett a Szolnok Televízió által, a Táncdalfesztivál mintájára indított térségi énekes verseny első helyezettje.

   A megmérettetésre a gyermekektől egészen a 70 éves korosztályig, az ország számos pontjáról érkeztek versenyzők. Az éneklés szerelmesei a 60-as, 70-es évek magyar slágereivel indulhattak. A döntőt 2018. november 17-én tartották Szolnokon, ahol a versenyzők egy erre az alkalomra megalakult fesztiválzenekar kíséretében adták elő produkciójukat. A zsűri tagjai Rózsás ViktóriaCozombolisDósa Mátyás, Terjéki Katalin és az 1967-es Táncdalfesztivál második helyezettje Poór Péter voltak.

A táncdaléneklési verseny győztesével, Murvai Juliannával a döntőt követően beszélgettünk. INTERJÚ


Olvasd tovább...
2018 október 29 hétfő - 16:54:24     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

   Közel harminc esztendeje dolgozik az országos és azon belül az abonyi szociális hálózatban Deákné Orosz Zsuzsanna, aki ma már a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének egyik legrégebbi tagja.

   A családsegítés kialakításában, fejlesztésében végzett fáradhatatlan munkájáért és kiemelkedő tevékenységéért elismerést vehetett át a napokban az egyesület 30 éves évfordulója alkalmából. A „Családsegítés fejlesztéséért” feliratú emléklapot és plakettet „A múlt diktálja a jövőt” című szakmai konferencián adták át Deákné Orosz Zsuzsának, akivel az elismerés apropóján szakmai életútjáról és a helyi szociális helyzetről beszélgettünk. INTERJÚ

   Deákné Orosz Zsuzsanna nemrégiben harmadízben kapott megbízást a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulástól a Humán Szolgáltató Központ vezetésére. A helyben működő intézményt, amely 2007 óta kistérségi fenntartásúvá szerveződött át, és évről évre mind több szolgáltatás került a fennhatósága alá, megalakulása óta vezeti az önkormányzat és a kistérségi társulás megelégedésére.  


Olvasd tovább...
2018 október 29 hétfő - 11:36:45     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
MTI

   Varga János olimpiai bajnok birkózót javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. Hogy végül ki örökli Kulcsár Győző helyét, arról a kormány dönt majd.

   A 79 éves Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok.

   A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a négyszeres olimpiai aranyérmes párbajtőrvívó, Kulcsár Győző szeptember 19-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. 

   A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.


Olvasd tovább...
2018 október 26 péntek - 14:39:17     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

szilagyi_david_abonyi_fotos5_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Fiatal, vállalkozó és ráadásul abonyi. Legalábbis, ebben a városban nőtt fel. Bár a munkája, az álma Budapestre csábította, gyakran látogat haza a családjához Szilágyi Dávid, akit ma már fotózni is egyre többször hívnak Abonyba, ahová mindig szívesen tér vissza. INTERJÚ

Az első találkozás a fényképezőgéppel
 
- Már egész kiskoromban érdekelt a fotózás, habár akkor még nem sejtettem, hogy később ezzel fogok foglalkozni. 2002-ben kezdtem meg az általános iskolát a Somogyiban, testnevelés tagozaton, de rá kellett jönnöm, hogy a természettudományok közelebb állnak hozzám, mint a sport. Így osztályt váltottam, és elkezdtem többet foglalkozni a biológiával és a földrajzzal. Egy osztálykirándulás alkalmával került először egy Kodak fényképezőgép a kezembe. Nagyon újszerűnek éreztem, hogy fényképeket készíthetek. Ez még bőven az okostelefonok korszaka előtt volt - emlékezik vissza interjúalanyom.

Nagyításért kattintson a képekre, melyeken Szilágyi Dávid és fotói láthatók.


Olvasd tovább...
2018 október 21 vasárnap - 17:08:47     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

varga-janos-abony-varos-diszpolgara-abonyban-abony-abony.hu-2018.jpg   Varga János számára az idei év az ünneplés jegyében telik: a kötöttfogású birkózó 50 évvel ezelőtt nyerte meg olimpiai bajnoki címét.

   Emellett arra is nagyon büszke, hogy idén Budapesten tartják a 2018-as birkózó világbajnokságot. A birkózólegenda éppen ma, október 21-én ünnepli 79. születésnapját.

   Vidéki környezetből indulva a világ birkózósportjának megbecsült, tisztelt alakjává vált. Lelki erőt az emberek szeretetéből merített. Így számára a mai napig az egyik legnagyobb elismerés, az „Abony Város Díszpolgára” cím és az, hogy szeretik és tisztelik szülővárosában.

„Legalább két okom van arra, hogy ünnepeljek idén. Az egyik, hogy kereken 50 évvel ezelőtt Mexikóvárosban a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában én lettem a legjobb, a másik pedig, hogy ebben az évben a sportág világbajnokságát Budapest rendezheti meg, ami óriási dolog” - mondta Varga János korábban az MTI-nek.


Olvasd tovább...
2018 október 01 hétfő - 18:15:23     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

szekely_szilard_abonyi_cukrasz_sikere_abonyban_abony_abonyhu_2018_3.jpg   Székely Szilárd cukrász fiatal kora ellenére nem ismeretlen a térség szakmai berkeiben. Az elmúlt években állandó szereplője volt a szolnoki Pelikán Kupa gasztronómiai kiállításnak, ahol minden alkalommal kivívta a zsűri elismerését cukrász különlegességeivel.

   Tehetsége okán sokak érdeklődését felkeltette. Ezúttal egy megtisztelő felkérésnek tett eleget a szolnoki Marcipán Cukrászda szakembere. Hogy miről is van szó pontosan, arról a Tisza-parton mesélt lapunknak.

- A szolnoki habos isler bemutatására vállalkoztam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án megrendezett „Határtalan édességek” elnevezésű szakmai kiállításon, ahol a résztvevők a Kárpát-medence tradicionális édességeit ismerhették meg közelebbről - ecseteli büszkén a helyi fiatalember.

A történet önmagában nem hangzik túl különösen, de ha belegondolunk, hogy a 21 éves abonyi cukrász egy megyei jogú város, jelesül Szolnok egyik leghíresebb süteményének képviseletében járt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete eseményén, a megyeszékhelyből és a cukrászdából egyedüliként, már elismerően bólinthatunk.


Olvasd tovább...
2018 szeptember 17 hétfő - 14:57:44     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

gulyas_norbert_golkirly_abonyi_kid_fc_u14_u16_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   A 14 esztendős Gulyás Norbert egy szezon alatt 104 gólt szerezve lett U14-es, valamint U16-os bajnok és gólkirály egyaránt. Gólérzékenysége szinte példátlan, ám emellett rengeteget tesz a sikereiért pluszban, de az iskolapadot sem hanyagolja el a mostanra a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója. Németh István interjúja.
 
- Tizenhat mérkőzés, tizenhat győzelem, mindössze egyetlen kapott gól. Hogyan éltétek meg a tavalyi szezont a Pest megyei U16-os bajnokság dél-keleti csoportjában?

Nagyon kemény munkával sikerült mindezt elérni, és érthetően boldogok voltunk a szezon végén - vallotta be az abonyiak futballistája, Gulyás Norbert. Az öltözői hangulatra nem lehet panasz, egész évben kiváló volt. Mindig megvolt a viccelődés is, de a pályára ezt szerencsére sosem vittük ki.
 
- A Nagykőrösi Kinizsi ellen tízszer is kapuba találtál, ez nehezen felejthető. Ez is maradt a legkellemesebb élményed az előző évadból?

G. N.: Igazából én is óriási dolognak tartom, hiszen tényleg ritka, hogy bárki is tíz gólt rúgjon az ellenfelének, de a legjobb élményem mégis a hazai Sülysápi Gyermekfoci elleni mérkőzés volt, amikor 3-0-ra nyertünk, és a szünet után azonnal megszereztem a vezetést, majd a társaim még két gólt szereztek, így a bajnokság egyik legkeményebb ellenfelét, a közvetlen riválist sikerült legyőznünk.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Olvasd tovább...
2018 augusztus 23 csütörtök - 16:35:20     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

   Hétvégén rendezték meg a triatlonosok között az Olimpiai Reménységek Versenyét a lengyelországi Bialystokban.

   A serdülő fiúk mezőnyében Soós Gergő a Fergeteg Triatlon SE fiatal versenyzője, mint a magyar válogatott csapat tagja képviselte Magyarországot - tájékoztatta az abony.hu-t Medveczky Edit, a helyi triatlonos klub vezetője. Az 500 m-es úszást követően a 4 magyar fiú együtt jött ki a vízből, majd Gergő elsőnek hagyta el a kerékpáros depot. A kerékpározásból visszaérkezve 8 fő indult el a 3 km-es futásnak, majd szoros küzdelemben a Fergeteg versenyzője a  3. helyet szerezte meg.

   A magyar csapat a dobogó legfelső fokára állhatott fel (Kovács Gyula, Soós Gergő, Pápai Balázs).

Gratulálunk!

Darányi Erika


2018 augusztus 22 szerda - 15:55:49     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0
Szolgálati Jellel ismerték el Nyitrai László címzetes tűzoltó zászlós munkáját

   A Szolgálati Jelet olyan emberek kaphatják meg, akik hosszabb időt töltöttek el a belügyminiszter irányítása alatt álló valamelyik rendvédelmi szervnél.
 
   Nyitrai László 2008-ban csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományához, jelenleg a katasztrófavédelmi mobil labor technikusaként teljesít szolgálatot.
 
   Az immár tíz éve végzett kimagasló szakmai munkája elismeréséül a Szolgálati Jelet Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei igazgató adta át augusztus 22-én Nyitrai Lászlónak.

Forrás és fotó: JNSZ MKI

Szívből gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

Darányi Erika


Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények