Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 11 szerda - 21:50:40     Intézményi hírek      Hozzászólás0

Őszi életképek a Somogyiból! Az őszi időszakból sok cikk és fénykép jelent meg az iskola életéből, a sport eredményekről, a szavalóversenyekről, az ünnepségekről, a matematika területéről, de sok más területen is szorgoskodunk. Lássunk belőle még néhányat! 

A Nyelvek Európai Napja 

A Nyelvek Európai Napját minden évben szeptember 26-án ünneplik 2001 óta. Iskolánkban is megemlékeztünk erről a napról. A tanulóknak egy kérdéssort kellet megoldaniuk, valamint plusz feladatként kapták azt, hogy készítsenek posztert egy európai országról. A versenyen 5-8. évfolyamos tanulók vettek részt akik közül sokan nagyon szép és ötletes munkákat készítettek. A következő szép eredmények születtek: 5. osztály: 1. Gazsovics Nóra 5.t 2. Kaczúr Anna 5.m 3. Lázár Kamilla 5.m 6. osztály: 1. Gálfi Patrik 6.a 2. Szikszay Andor 6.m 3. Schenek Bence 6.t 8. osztály: 1. Csibrány Máté 8.m 2. Tóth Máté 8. m 3. Medveczky Jázmin 8.t Gratulálunk!  

Kistérségi Idegen Nyelvi Verseny
2019. októberében rendezték Nagykőrösön a Kistérségi Idegen Nyelvi Versenyt. Az Arany János Református Gimnázium és Szakgimnázium által rendezett versenyen iskolánkból kettő, angol nyelvet tanuló diák vett részt. A versenyzőknek szóbeli és írásbeli feladatokat is meg kellett oldaniuk. Csányi Alex 6.m osztályos tanuló II., Tóth Máté 8.m osztályos tanuló pedig VI. helyezést ért el. Gratulálunk Nekik a szép eredményhez! 

Halloween - délután
Az angol nyelvi munkaközösség, mint minden évben, október végén, idén is megtartotta a Halloween - délutánt. A gyerekek szép számmal érkeztek. A délután folyamán vetélkedőkkel, jelmezes felvonulással szórakoztattuk a tanulókat. Díjaztuk a legötletesebbet, a legfélelmetesebbet és a legaranyaranyosabbat. Egy nagyon kellemes és jó délutánt töltöttünk el együtt.
Az angol nyelvi munkaközösség sikereit Csőke Judit, Csóka Ari és Kapás – Szabados Erika tanárnőknek köszönheti az iskola. 

Dél-Pest Megyei Regionális Diákparlament Monoron
Molnár Vivien, 8. m osztályos tanuló, diákönkormányzati elnök beszámolója
Monoron került idén is megrendezésre 2019. november 11-én a Regionális Diákparlament. Először Szabó Róza, a Szolnoki Pedagagógiai Oktatási Központ vezetője tartott nyitóbeszédet majd, Darázsi Kálmán, Monor polgármestere köszöntött minket. Az első napirendi pont szerint, egy három főből álló szavazatszámláló bizottságot hoztunk létre. Ezután elhangzott Szabó Melinda DÖK-elnök éves beszámolója, majd meghallgattuk a régió diákönkormányzati képviselőinek is összefoglalóit. A diákok beszélgettek az oktatásban és az iskolákban felmerülő nehézségekről és a megoldásra váró problémákról. Felterjesztették javaslataikat. A nap zárásaként 10 önként jelentkező diák közül kellett megválasztanunk egy tanulót, aki képviselni fogja a jövő évben a megyét. Az esemény végén megvendégeltek minket süteménnyel és pogácsával. 

Filharmónia hangversenyen jártak a 6. m és 7. b osztályos gyerekek 
2019. november 18-án került sok az idei tanév első filharmóniai hangversenyére Cegléden, a Kossuth Lajos Művelődési Központban. Köszönjük a lehetőséget Tankerületünknek, hogy ismét részt vehetünk a hangversenysorozaton. Ezen a napon Várnagy Andrea és lánya, Farkas Lili tartották az első előadást ZeneVarázslat címmel. Különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerkedjenek a klasszikus zenével: „A zene szeretete egy teljesebb élettel ajándékozza meg azokat, akik átélhetik ezt az élményt és sajnos napjainkban sok gyermek nő fel úgy, hogy sosem hall komolyzenét.” A zongoraművész több száz interaktív koncertet adott már, több mint egy millió gyereknek határon innen és túl is. A interaktív program során nem csak a zene, hanem más művészetek, így az irodalom és a képzőművészet is nagy szerepet kapnak. A művésznő már volt korábban is iskolánk vendége, így nem volt ismeretlen, hogy milyen élményt nyújt a gyerekeknek. Izgatottan várjuk a februári jazz előadást. 

Idén is az Öveges laborban
A „Természettudományi ismeretek oktatása korszerű eszközökkel és módszerekkel” project keretében az idei tanévben is tartottunk tanórákat november 26.-án a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Szakgimnáziumában. Egy-egy ilyen óra nagy öröm a diákoknak. A laboros foglalkozásokon a gyerekeknek lehetőségük volt párokban vagy kis csoportokban kísérleteket végezni. A két órás foglalkozás sikerélményekben gazdagon telt el. Látványos kémiai kísérleteket végeztek a 8. m osztály tanulói. A 7. m osztály a földrajz rejtelmeiben merült el. A foglalkozásokat összeállították és levezették: Pászti Zsuzsanna (kémia) és Bozóki Hajnalka (földrajz) tanárnők. 

Karácsonyi készülődés
Iskolánkban már novemberben elkezdődtek a próbák a nagy karácsonyi ünnepségre. Kovácsné Dani Tünde, Gönczölné Mádi Friderika, Sándorné Juhász Mónika és a 3. m osztály lelkesen készül Jókai Mór szívhez szóló meséjével, az énekkarosok és a kis muzsikus palánták pedig nagy izgalommal gyakorolják és tanulják a karácsonyi dalokat, hogy ezzel szerezzenek majd örömet a kedves ünneplő közönségnek és szeretteiknek. 

Összeállította: Király Borbála tanárnő
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények