Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Kulturális hírek'
2019 október 08 kedd - 21:12:09     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

71294968_3328030213875522_6667907736010752000_n.jpgAz Országos Könyvtári Napok idei mottója a természetvédelem, illetve a fenntartható fejlődés köré épült: „Felelősség a Földért”. Ennek jegyében az Abonyi Városi Könyvtár programjai (október 1-6-ig) is leginkább erre a csapásirányra fókuszáltak. A szervezők egy rajzpályázatot is hirdettek iskolások részére, felhívva a figyelmet a klímaváltozásra, illetve iskolai osztályok tekinthették meg a Vad Magyarország című filmet a rendező Török Zoltán támogatásával.
Sasvári Krisztina természetgyógyász a természetes kozmetikumokról és a testi-lelki egészségről osztott meg hasznos tanácsokat az érdeklődőknek, Schäffer Erzsébet, Pulitzer-díjas újságírónő, író „Gombold ki magad!” című előadásában pedig az emberi kapcsolatok fontosságát, illetve az elfogadást, nyitottságot taglalta.
A gyermekek és családok is megtalálhatták a maguk programját. Hajdú Katalin mesekönyvét mutatta be, szombat és vasárnap pedig kézműves foglalkozások várták a látogatókat, amelynek keretén belül ősszel kapcsolatos kreatív dísztárgyakat lehetett készíteni.
 
 
 71561043_3328030880542122_1270514316147163136_n.jpg
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 07 hétfő - 17:34:41     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

71484355_3331263273552216_1479272064857669632_n.jpgOktóber 5-én rendezte meg az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely hagyományos zenés estjét az idősek világnapja alkalmából. A rendezvény célja, hogy tisztelegjünk az időskorúak előtt, illetve felhívja a figyelmet megsegítésükre a mai fogyasztói világ zűrzavarában.
Miután Simon Szabina intézményvezető köszöntötte a szép számmal megjelenteket, két rendkívül tehetséges előadóművész is tiszteletét tette a színpadon. Először Kiss Zsolt, a nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió kiváló tagja adott egy frenetikus showt a Kultúra Házában, majd Peter Srámek, a Rising Star, a Sztárban Sztár és a Nagy Duett elismert énekese örökzöld slágerekkel és közvetlenségével érdemelte ki azt, hogy állva tapsolják őt.
 
72403551_3331259140219296_4561432826594983936_n.jpg

Cikk:Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megnyitásához kattintson a képre!)
2019 október 07 hétfő - 14:07:54     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

pa030016-10.jpgA szabadulós játék az egyik legnépszerűbb modern szabadidős tevékenység ma Magyarországos. A fővárosban és vidéken is számtalan tematikájú játék várja a látogatóit a saját ötletektől kezdve a filmes feldolgozásokig, azonban nem csak a hivatalos, direkt erre a célra felépített szobák alkalmasak a „szabadulásra” – az abonyi művelődési ház saját programot hirdetett, először 2017-ben a pincéjében.
Az abonyi ereklyék fosztogatói elnevezésű játék még csak egyetlen helyiségbe korlátozódott, középpontjában a város helytörténete és egy fiktív nyomozó szál állt. A 2018-ban „Falumúzeum szelleme” a műtárgyakat tette főszereplőjévé egy kísértet történettel „megbolondítva”. Innentől kezdve már valóban csak egy lépés kellett ahhoz, hogy a „szabadulás” új szintet lépjen, és valami sokkal többé – illetve még interaktívabbá – váljon. Tavasszal, a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében megvalósult „A vérfarkas éjszakája” csak szigorúan nagykorú, erős idegzetű játékosokat várt a falai közé. Fokozódott a terror: az egész művelődési ház éjszakai, zárt tereiben vérszomjas szörnyeteg vadászott a gyanútlan résztvevőkre, amit csak a logikai feladványok sikeres megoldásával, a pálya végén található fegyverrel lehetett legyőzni. A program hatalmas sikert aratott, országos médiafigyelmet vívott ki, illetve rövid reklámfilmje a Kultúrházak éjjel-nappal spotpályázatán különdíjat nyert. Hova tovább?
pa030060-41.jpgAz erdő” elnevezésű program még inkább kitágította a játékteret. A helyszín ezúttal a volt Vadaspark lett, ahol a sötét lombok között susog a hideg éjszakai szél, ahol ropognak az ágak, ahol ismét jár valami félelmetes.
Warrenék paranormális nyomozóházaspárként vonultak a történelembe, akik több ezernyi megmagyarázhatatlan, hátborzongató esetet dokumentáltak kísértésekről és démoni megszállásokról. Történeteik megihlették a filmipart is – a Démonok között franchise főszereplőivé váltak, illetve hozzájuk köthető a hírhedt Annabelle baba is. „Az erdő” az ő ügyeikből emelte ki a legfélelmetesebbeket: Amityville-t, a connecticui tárgyalást, a southendi farkasembert, illetve magát Annabelle-t is, a keretsztori azonban fikció volt: a játékosoknak egy démoni lényt kellett visszaküldeniük a túlvilágra nevének kimondásával és egy szent ereklyével a játéktér állomásain található betűk megtalálásával és összerakásával.
A csapatoknak sietniük kellett. Egy órájuk volt, hogy valamennyi betűt és kelléket megtaláljanak az erdő ösvényein haladva. Közben folyamatosan terrorizálták őket a démoni hangok, illetve maga a szörnyű lény, aki rémbohóc formájában rontott rájuk a sötétből. Miért pont bohóc? Bármilyen furcsának hangzik, a bohócfóbia nagyon sok embert érint, így nem véletlen, hogy számos horror regény és film antagonistája ő – így Stephen King alakváltó rettenete is imád bohócként rémítgetni a csatornából, de Batman nemezise is egy vihogó gonosztevő.
A játék legfőbb erénye az volt, hogy több szinten: pszichésen és fizikailag is megdolgoztatta az embereket. Egyes – fára festett – betűk megtalálásához csak összpontosított figyelem kellett, a nehezebb feladványok megoldásához találékonyságra, elvont gondolkodásra volt szükség – mindezt az esti órákban, egy sötét erdőben, mindenféle hanggal és szaggal körülvéve, folyamatos, feszült készenlétben, a rémbohóc ugyanis bárhol és bármikor előugorhatott a bokorból, hogy a frászt hozza az emberekre, majd az elemlámpafényben a játéktér egyik pontjáról a másikba zavarja őket. Az óvatlanságnak pedig meg volt az ára. Akit elkapott a rém, az kiesett a játékból. A zord, esős időjárás sem könnyítette meg a játékot, de a csapatok tántoríthatatlanok voltak.

pa030049-34.jpg

„Az erdő”-t nagy érdeklődés övezte. A program eredetileg csütörtökön, pénteken és szombaton futott volna, napi három játékkal. A facebookos meghirdetés után azonban pár óra alatt betelt minden időpont, így már meghirdetés nélkül, a várólistás csapatokkal feltöltve kitolódott a szabadulás vasárnapra is, összesen napi négy indulással. Ez a bizonyítéka, hogy az ehhez hasonló szabadidős programoknak is létjogosultsága van egy kisvárosban, egyben hiánypótló, ugyanis leginkább azon személyeknek kedveskedett, akik szeretik a fejtörőket és a borzongást.
Köszönjük valamennyi csapatnak a lelkesedést, illetve minden résztvevőnek, szervezőnek a kitartást, támogatást! Jövő tavasszal érkezik a következő adrenalin bomba, egy új szabadulós játék új történettel, várhatóan ismét a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretén belül.
 
pa040113-75.jpg

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Járdány Vanda
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 október 02 szerda - 07:58:19     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

boldo_106.jpgA Rózsakert Nyugdíjas Klub tagjai több nagyszerű programban is részt vettek szeptemberben. A Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársai buszos kirándulást szerveztek 2019. szeptember 6-án a Rózsakert Nyugdíjas Klub és a Közösségi Ellátás ellátottjai számára.
"A kirándulás úti célja, Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény szervezésében immár tizedik alkalommal megrendezett Budapest és Pest megyei Idősek Találkozója volt. A rendezvényen színvonalas programokkal, finom ebéddel és családias hangulattal várták a vendégeket. A felejthetetlen élményekről Csonka András, Szandi, Pintér Tibor, Poór Péter és Csocsesz gondoskodott. A programot tombolahúzással zárták, ahol az egyik klubtagunk megnyerte a fődíjat. Jó hangulatban vidáman utaztunk haza, tartalmas napot töltöttünk együtt" - számoltak be a klub munkatársai.
A kirándulás mellett szeptember 19-én egy őszköszöntő rendezvényre is sor került.
"A hagyományokhoz híven vendégeink voltak az újszilvási Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjai. Vendégeinket töltött káposztával és süteménnyel vártuk. Rendezvényünk zökkenőmentes lebonyolításáért külön köszönet illeti klub tagunkat, Papp Ferencné Babit. Napunk az elfogyasztott finomságokon túl önfeledt beszélgetésekkel, nosztalgiázással telt, ami mindenki számára nagy örömet okozott."
 
Az abony.hu-nak beszámoltak a Rózsakert Nyugdíjas Klub munkatársai.
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 szeptember 20 péntek - 19:09:15     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0622.jpgIdén második alkalommal, szeptember 19-én került megrendezésre a Pest Megyei Kőris Egyesített Szociális Intézmény „Ki mit tud?” nevű rendezvénye. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjanak az otthonok lakóinak, hogy megmutathassák egymás előtt a tehetségüket, illetve még több színt és izgalmat csempésszenek a mindennapjukba.
Pest megyei intézmények között zajlott a megmérettetés, de érkeztek Szolnokról is csapatok, illetve ellátogattak Nagykőrösről, Pécelről, Szentlőrinckátáról, Sződligetről, Tápiógyörgyéről, Ceglédről, Domonyról, Szabadszállásról és Turáról is. Összesen harminc produkciót láthatott a közönség a délelőtt során négy kategóriában: verses, énekes, táncos, illetve dolgozói előadásokat.
Benke Zoltán, a Pest Megyei Kőrös Egyesített Szociális Intézmény vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Köszönetét fejezte ki valamennyi dolgozónak, támogatónak és segítőnek, akik részt vállaltak a nap sikerében, kiváltképp a verseny szívének-lelkének, motorjának, Kiss Zsoltnak, aki nem csak főszervezőként, hanem konferanszként és előadóként is remekelt. Bemondói partnere Németh Eszter Stefánia volt. A Kinizsi Pál Gimnázium lelkiismeretes és lelkes önkéntesei szintén hozzájárultak a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához. 
 
imgp0643.jpg 
 
A műsorszámokat zsűri értékelte. Az elnöki posztot Korbély Csabáné, volt művelődési ház igazgató töltötte be, munkáját Király Béláné – a Nagyabonyi Színkör vezetője –, illetve Dobozy Edgár – a Kinizsi Pál Gimnázium tanára – segítette. Nehéz döntés előtt álltak, hiszen nagyon színvonalas, szívet melengető produkciókat láttak. Bár a versenyszellem helyezetteket kívánt meg, valójában valamennyi résztvevő a nap nyertese volt, és senki sem távozott üres kézzel.
 
 imgp0596.jpg
 
A rendezvény támogatta a Virágmindenség üzlet, a Méltóbb Jövő Alapítvány, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, illetve Hoffmann Róbert stúdiója. Benke Zoltán további jó munkára bátorította a csapatokat, és sikeres felkészülést kívánt, hiszen jövőre ismét megmutathatják majd az otthonok lakói, hogy „ki mit tud”.

imgp0647.jpg

A speciális otthonok valamennyi dolgozója minden nap valami emberfelettit visz véghez – hétköznapi természetességgel. Ez a rendezvény kiváló példát állított szívről, emberségről és elfogadásról, amit mindenkinek követni kellene.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 szeptember 14 szombat - 20:05:48     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

img_2675.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, illetve a Múzeum Baráti Kör közös kézműves napja hagyományosan mindig szeptemberben kerül megrendezésre. Idén szeptember 14-én telt meg az intézmény aulája vidám gyermekekkel, akik különféle foglalkozásokon vehettek részt. Kipróbálhatták a papírfonást, a patchworkot, a mézeskalács készítést, gyöngyfűzést, de arcfestés és lovaskocsikázás is várta őket. Koncsik József fáradhatatlanul rótta a köröket a pónijával, hogy minél többeknek okozzon örömet vele.
Délelőtt kilenc órától Mádi Zsolt nyitotta meg a Somogyi Imre Kertbarát Kör által szervezett Terménybemutatót, ahol a termelők bemutatták különféle portékáikat zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a virágokon át szörpökig és lekvárokig. Nem csupán a Kertbarát Kör tagjai hozták el az eseményre munkájuk gyümölcsét, hanem felhívásukra több abonyi gazdálkodó, kistermelő és kertész is bemutatta bio terményét és a belőlük készült finom élelmiszereket. Több mint harminc büszke kiállító képviseltette magát a nem mindennapi rendezvényen: Nagy Sándor, Nagy Mihály, H. Tóth Mihály, Cseriné Krajcsi Edit, Szarvák Sándor, Szarvák Pál, Szarvák Ferencné, Mucsányi József, Bene László, az ABOKOM Kft., Mádi Zsolt, Dányi Balázs, Dóka Nándor, Gulyás Zoltán, Bakos László, Lőrinczy Lászlóné, Gönczöl Ilona, Csala Andrásné, Dr. Egedy Zsolt, Krajcsi József, Magyar József, Keresztúri Nándor, Skultéti István, Kovácsné Rimóczi Ildikó, Egedi Miklós, Raffael János, Korbély Krisztina, Király Béla, Takács Sándorné, Debreczeni-Bakos Melinda és Somogyi Zoltán. Ezúton is gratulálunk valamennyi kiállítónak, és további jó, gyümölcsöző munkát kívánunk nekik!

img_2364.jpg

A terménybemutató szeptember 16-án még megtekinthető a művelődési ház aulájában! A művelődési ház ajtaját Balasi Molnár Ágnes szalmabábúi díszítették, amelyekhez az alapanyagot Molnár András szolgáltatta.

img_2788.jpg

Augusztus 3-án az esős idő miatt elmaradt a Felsőtárkányból érkező Dínó show. Ez a kézműves napon került pótlásra. Örömtől sikoltozó gyermek csapat várta a furgonból kilépő, Kaffengára keresztelt fiatal Tyrannosaurust, akit megsimogattak az érdeklődők, és még egy sétára is elvihették őt a főtérre.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A galéria megtekintéséhez kattintson egy képre!)
2019 augusztus 23 péntek - 09:51:35     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

dsc07794.jpgAz abonyi Bihari Ifjúsági Stúdió ismét kitett magáért. Márciusban mutatták be a Reflektor című darabjukat, amely hatalmas sikernek bizonyult. A lelkes társulat ezután sem pihent. Alig hunytak ki a Reflektor fényei, máris kigyúltak a balatoni SZOT üdülő lámpái. Augusztus 19-én egy újabb, más volumenű művel varázsolták el újra a nagyérdeműt.
A Reflektor útjukat kereső fiatalokról szólt, akik a saját bőrükön tanulták meg, hogy a hírnévért súlyos árat kell fizetni. A Ti amo, Balaton! egy fergeteges vígjáték, amely a drámai elemeket sem nélkülözve velős korrajzot mutat a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásról.
Azért választottuk a Ti amo, Balaton!-t, mert nagyon sok karaktert mozgat, így mindenkinek esélyt tudunk adni a társulatban, hogy megmutathassa, hogy mit tud. Az is megfogott benne, hogy a ’80-as évek zenéit vonultatja fel, illetve több generációt ölel fel a történet. Van benne 55-60 és 18-20 éves karakter is – indokolta a darabválasztást a rendező, Balogh Tamás Zsolt.
dsc08100.jpgNagy kihívás volt a színpadra vinni ezeknek a számoknak a koreográfiáját, mert a modernebb, vagy klasszikusabb mozgásformákban vagyok otthon. Sok kutatást igényeltek, hogy korhűek maradjanak, de egyben látványosak is legyenek a színpadon – magyarázta Drávay Zorka, a darab koreográfusa. A nézők ráadásul nagyon jól ismerik ezeket a dallamokat. Egy generációt határoztak meg. A jelenlétük abszolút indokolt, hiszen még inkább megidézik a kor szellemét, ráadásul kiegészítik a történetet a hozzá igazított magyar szöveggel. Így nyert új értelmet a Gazebo vagy Gloria Gaynor világhírű dala.
A darab helyszíne egy balatoni SZOT üdülő, amit Bíró elvtárs (Fű Péter) vezet az élettársával, Évával (Fajka Zsanett) együtt, aki egy negyven évvel ezelőtti szerelmi csalódás miatt előítéletesen viselkedik az olaszokkal szemben. Miután mindkét fiuk, Gábor (Kocsis Zoltán) és Lajos (Szacskó Levente) ugyanabba az olasz lányba (Németh Eszter Stefánia) habarodik bele, – aki a családjával együtt Magyarországon nyaral –, évtizedes sebek tépődnek fel.
A saját életkoromnál idősebb karaktert mindig nagy kihívás, nehéz feladat dsc08375.jpgjátszani, megjeleníteni – vallotta Fajka Zsanett. – 24 évesen nem rendelkezem akkora élettapasztalattal, mint az általam megformált szereplő, a 60 esztendős Éva. Nem csupán a korkülönbségről van szó. Évának két gyermeke van a színdarabban, akik közül az egyiket közel 20 éve nem látta már egy konfliktus miatt, ráadásul 40 éve várja vissza lánya apját, akinek eltávozása is mély sebeket hagyott benne. Mindezeken felül maga a történet egy olyan korban játszódik, amelyet a szereplőgárda tagjai csak hallomásból ismernek. Nem volt könnyű feladat Éva megformálása. Egyszerre határozott, feltűnő egyéniség, magyar nő létére olaszos temperamentummal, de emellett egy érzelmes, lágyszívű karakter. Minden oldala megmutatkozik a színdarab során. Nagyon sokat kellett gyakorolnom egyénileg és azokkal a kollégáimmal is, akikkel közös jelenetben játszom. Egymást segítve birkóztunk meg a feladattal, és alakítottuk ki a saját karaktereinket. A szöveges részeken kívül a dalok tanulására is nagy hangsúlyt fektettünk. A Ti amo, Balaton! magába foglalja a 80-as évek klasszikusait, amelyeket az érdeklődő közönség még álmából felkeltve is kívülről énekel.
Zsanett nem csak főszereplője volt a darabnak, hanem az egyik ének korrepetitor is. A távollétében Mocsári Alexandra segítette őt, aki az egyik olasz lányt, Monát keltette életre a színpadon.
dsc07829.jpgNagyon örülök, hogy ének korrepetitorként segíthettem az elmúlt időkben a többieknek. Együtt fejlődtünk a próbák alatt – mesélte.
A darab három korosztályt vonultatott fel, de a legidősebb szereplők is csak a 30. életévüket töltik majd be. Mindenkinek hatalmas kihívást jelentett egy idősebb karakter bőrébe bújni, például Fekete Fanninak is, aki 17 évesből középkorú nővé kellett érnie.
A hatalmas korkülönbség mellett az eltérő személyiség is megnehezítette a karakter megformálását. Ez a szerep nagy feladat elé állított, de végül sikerült vele megbirkóznom, így az előadás napján egy 40 éves, hirtelen haragú nőként, Viviánaként léphettem színpadra a nagy családom, vagyis a “Grande Familia” kíséretében.
Szacskó Levente a Reflektorban a visszafogott, szerény Nicket alakította. A Ti amo, Balaton!-ban egy vagány ficsúrrá kellett válnia.
– Nick komoly, szigorú, eltökélt karakterének megformálása teljesen más lelki állapotot igényelt, mint Lajos nőcsábász, csipkelődő, flegma karaktere. Nick gondolkodásmódja közelebb áll az enyémhez, de sokkal mélyebb ismeretet igényelt, míg Lajos karaktere felszínesebb, de tőlem távolabb áll. Ennek ellenére a Ti amo, Balaton!-ban Lajos jellemfejlődése sokkal látványosabb. A darab elején igazi Casanova, de a musical végére megtalálja egyetlen szerelmét, Alessandrát.
dsc08236.jpgA nézői visszajelzések alapján Majoros Noémi Rosa-ja bizonyult a „legolaszosabb” karakternek.
– Az olaszok nagyon temperamentumos és érzelmes emberek. Nem volt nehéz azonosulnom a szereppel, mivel én is ilyen személyiségnek tartom magam. Volt szerencsém már Olaszországban járni, így személyes tapasztalatokból, élményekből is építkeztem, valamint a felkészülési időszak alatt kedvenc olasz filmeimet újra megnéztem. Nagy segítséget jelentett a karakterem átélésében, hogy szüleim nagy baráti köre lévén a darabban szereplő dalokon nőttem fel.
Fű Péternek szintén fontos a hitelesség. Ő Bíró elvtársat játszotta. Különösen ügyelt a megjelenésre, mert ebben a szerepben összpontosult leginkább a szocialista magyar ember személye.
Egy karakter megformálása csak akkor 100%-os a számomra, ha ebbe a jelmez is beletartozik. Nagyon is számít például a szemüveg színe, vagy az öltöny szabása.
A darab számos fordulatot és helyzetkomikumot tartogatott a néző számára, akik dsc07730_1.jpgvastapssal jutalmazták az abonyi színjátszós viszonylatban is nívós teljesítményt.
A darab további szereplői Jandácsik Pál, Vikartóczki Emese, Balogh Tamás Zsolt, Németh Eszter Stefánia, Kiss Tamás, Kocsis Zoltán, Majoros Noémi, Géresi Angéla, Kormos Kata, Drávay Zorka, Vörös Flóra, Enyedi Dorina és Vámos Bettina voltak. A pazar fényeket Guti Tivadar szolgáltatta, a hangosító Erdős József volt. Jébert József (Öcsi) tervezte a díszletet. Neki Balogh Tamás és Veres Ferenc nyújtottak segítséget. A darab producerei Bakosné Kocsi Judit és Debreczeni-Bakos Melinda voltak. A plakáton szereplő gyönyörű fotó Várhalmi Sándor munkája. A megérdemelt siker tovább növelte a társulat lelkesedését.
Már folynak a találgatások, hogy mivel örvendeztetik meg legközelebb az abonyi közönséget.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Várhalmi Sándor
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 augusztus 18 vasárnap - 13:11:44     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0307.jpgIdén harmadik alkalommal került megrendezésre az abonyi Kultúra Házában az Ismerkedés a kultúrákkal tábor augusztus 12 és 16 között, amelynek keretén belül idegen országok kulturális és természeti értékeivel ismerkedtek meg a gyermekek.
A hét egy-egy napjának fókuszában más és más nemzet állt. A program egy rövid, érdekességekkel teli ismertetőt, illetve kreatív foglalkozásokat, sportolást takart – de a strandolás és fagyizás sem maradt el.
Hétfőn vietnámi kalapot és dísztárgyakat készítettek a táborozók. Kedden Hollandia apró országával ismerkedtek meg, majd a művelődési ház Színvarázs Foltvarró Szakkörének tagjaival különféle virágminták varrásával foglalatoskodtak. Szerdán a rejtélyes Mexikóba kalauzolták el a gyermekeket a szervezők, majd rojtos szalmakalapokat csináltak együtt. Csütörtökön Törökország került középpontba. Gyönyörű török mécseseket festettek a táborozók. Az utolsó napon a vad Ausztráliával és annak érdekes élővilágával ismerkedtek meg. A kontinens állatairól ötletes kitűzők, kulcstartók és hűtőmágnesek születtek. Az ebéd minden nap szintén az adott országhoz kapcsolódó ételkülönlegesség volt.
imgp0243.jpgA tábor célja, hogy nyitottá tegye a gyermekeket más nemzetek iránt – hiszen számos sztereotípia kapcsolódik hozzájuk –, illetve hasznos információkkal lássa el őket. Önök tudták például, hogy a vendégszerető vietnámi emberek imádnak guggolni az utcákon, vagy azt, hogy Amszterdamban található a világ egyetlen úszó virágpiaca? Hallottak arról, hogy a mexikói Halottak Napja egy Halloweenhez hasonló fesztivál, ahol oltárokat állítanak az elhunyt családtagoknak, akik két napra visszatérnek az élők közé? Tudták, hogy a Mikulást ihlető személy Törökországban született, és Ausztráliában az útjelző táblákon nem szarvas, hanem kenguru veszélyre hívják fel az autósok figyelmét? Ezekhez hasonló érdekességekről esett szó a hét során.
A tábor vezetői Fajka Zsanett és Khórer Marianna voltak. A szervezők remélik, hogy jövőre még több érdeklődő jelentkezik majd, akik nyitottak más nemzetek megismerésére.
 
Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 augusztus 13 kedd - 17:48:16     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

augusztus_20_plakt.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
2019 augusztus 10 szombat - 13:50:21     Kulturális hírek     Hozzászólás 0

imgp0031.jpgAugusztus 9-én került megnyitásra az abonyi Kultúra Háza aulájában egy ifjú tehetség, Szabados Ildikó festmény kiállítása.
A szemet megragadni nagyon nehéz feladat, mert számtalan inger éri a hétköznapokban. Folyamatosan bombázzák ezt az érzékszervünket – gondoljunk csak a csillogó, de a felszín alatt valójában üres reklámokra. A művelődési ház valamennyi kiállítása megálljt parancsolt ennek az eszement zsongásnak, köztük Szabados Ildikó is, aki már általános iskolában imádott rajzolni Sári Zoltán rajztanár keze alatt. Hetedik osztályos korában belekóstolt a szobrászatba is.
A festészettel csak ez év márciusától kezdett el foglalkozni. Első művét a Marcipán Cukrászda tulajának, a mestercukrász és ugyancsak festőművész Móra Lászlónak készítette el a születésnapjára. Tőle még több biztatást kapott, hogy folytassa tovább ezt a hobbit. Csupán néhány hónap termése az a kisebb-nagyobb méretű harminchárom festmény, amiket elhozott a mindössze húsz éves művész a művelődési házba. A zömében tájképekből álló sorozatban csendéleteket és állatképeket is meg lehet csodálni.
– Megesik, hogy az esti órákban kap el az ihlet, és akkor hajnalig festek – mesélte lelkesen Ildikó, akinek ez az első önálló kiállítása. – A kiállított képek között vannak olyanok is, amelyek a napfényt magukba szívják, így foszforeszkálnak éjszaka.
imgp0026.jpgAz abonyi Kultúra Háza nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást. Szívesen látja a falai között a helyi alkotók munkáit. Ildikó előtt egy gobelin és egy fotó kiállításnak is helyet biztosított az idén.
Az augusztus 3-i megnyitón két, ugyancsak fiatal előadóművész szintén bemutatkozhatott. A Bihari Ifjúsági Stúdió tagjai, Mocsári Alexandra és Fekete Fanni rövid, ám szívmelengető műsorával minden jelenlévőt elvarázsolt.
Az intézmény reméli, hogy ettől a festmény kiállítástól még több útját kereső alkotó kedvet kap, hogy megmutassa magát, hiszen munkájukkal ők is helyi értékteremtők.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
Oldal:  1 2 3 4 ... 13 14 15
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények