Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Akikre büszkék vagyunk'
2015 november 04 szerda - 11:45:49     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

Az abonyi székhelyű MA-BAU Építőipari Kft-t 1990 májusában alapította meg Makai Béla okl. építészmérnök. A vállalkozás az elmúlt években folyamatosan növelve árbevételét a térség egyik meghatározó közepes méretű vállalkozásává nőtte ki magát. A cég pénzügyi helyzete stabil, megbízhatóan gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztést - a napraforgó, a kukorica, a repce, az árpa és a búza termesztését - 1996-ban indította be a vállalkozás Abonyban, amikor a kárpótlási jegyeket sikerült beváltani, és földeket vásároltak.
 
- Cégünk saját apparátussal a magas- és mélyépítési munkák teljes vertikumával foglalkozik: magas- és mélyépítési tervezési munkák, magas- és mélyépítési generál kivitelezési munkák, műszaki ellenőrzés, felelős műszaki vezetés, bányászati tevékenység, geodéziai mérések, költségvetések, pályázatok elkészítése stb. Munkáinkhoz megfelelő szakember- és gépi eszközállománnyal rendelkezünk, melyeket folyamatosan fejlesztünk. 2004-ben bevezettük az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszert, valamint az ÉVOSZ külföldi munkavégzésre is alkalmasnak minősítette cégünket. A mezőgazdasági tevékenységet tekintve szántóföldi teljes körű növénytermesztési szolgáltatásokkal, terményszárítással és tárolással, szármaradványok bálázásával és értékesítésével, gabonakereskedelemmel, gyümölcstermesztéssel és értékesítéssel foglalkozunk – tájékoztatta lapunkat Makai Béla tulajdonos a cég profiljáról és a főbb tevékenységi körökről is.


Olvasd tovább...
2015 szeptember 25 péntek - 12:08:03     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

A 2015. szeptember 24-i Képviselő-testületi ülésen napirend előtt átadták a „Virágos Abonyért” címeket. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 14/2013 (VI. 29.) számú rendeletével alkotta meg a Virágos Abonyért címet azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával is javuljon a város köztisztasága és városképe, fejlődjenek zöldterületei. A pályázatot minden évben május 1-ig hirdeti ki a Képviselő-testület, melyre július 15-ig várja a pályamunkákat.  Három kategóriában lehet pályázni a „Virágos Abonyért” címre: kertes ház, utca és balkon. Idén balkon és utca kategóriában nem érkezett pályázat a Településfejlesztési Osztályra, a nyertesek a kertes ház kategóriából kerültek ki. A Képviselő-testület 2015. augusztus 27-i zárt ülésén, Z-169/2015. (VIII. 27.) számú határozatával döntött a címek odaítéléséről. Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony tájékoztatta a jelenlévőket, hogy idén nagyon kevesen pályáztak a címre, majd az oklevél és a címet hirdető tábla átadása mellett gratulált a díjazottaknak. Köszönetét fejezte ki, hogy gondos gazda módjára járnak el, és elmondta, hogy a pályázat három nyertese egy évig kommunális adómentességben részesül. 
 
Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Virágos Abonyért címet kertes ház kategóriában az alábbi pályázók részére adományozza:   
1. Kelemen Tibor, 2. Tóth Sándor, 3. Debreczeni László.
 
A Képviselő-testület 1. helyezettként Debreczeni Lászlót részesíti 10.000,- Ft pénzjutalomban.


Olvasd tovább...
2015 augusztus 26 szerda - 16:10:24     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

Szeretnénk olyan fiatalokat bemutatni a kedves Olvasóknak a következő időszakban, akik igazán példaértékűek kicsiny térségünkben! Ezen a héten Molnár Nikit ismerhetik meg.
 
Molnár Nikoletta 1999. március 18-án született. A mindössze 16 éves fiatal leányzóval a múlt heti lapszámunkban már találkozhattak. Niki a szabadkai kadet Európa-bajokságon női birkózás második napján bronzérmet nyert a 40 kilogrammosok között, ahol remek birkózással 7-4-re győzte le orosz ellenfelét.
 
- Hogyan kezdtél el birkózni?
- Szerintem nagyon aktív gyerek voltam, mindig pörögtem alig vártam, hogy menjek edzésekre. 7 évig sportakrobatikáztam, de van 2 birkózó bátyám, akikkel lejártam az edzéseikre. Nagyon megtetszett ez a sport és úgy döntöttem én is elkezdek birkózni. Meglepően nagyon könnyen ment, úgy csináltam a fogásokat már az első hetekben, mintha régóta birkóztam volna. A nagyobbik bátyám Svájcban birkózó edző, a kisebbik jelen pillanatban a felnőtt válogatott tagja. 
 
- Miért hagytad abba a sportakrobatikát?
- Azért hagytam abba, mert a birkózás és az akrobatika nem ment egyszerre, egy időben voltak az edzések és a versenyek is, így választanom kellett.


Olvasd tovább...
2015 augusztus 20 csütörtök - 12:39:12     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Z-150/2015. (VI.25.) számú határozatával döntött az „Abony Város Díszpolgára” cím adományozásáról. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete még 2015. február 26-i ülésén határozott arról, hogy a díszpolgári címeket minden évben a legnagyobb állami ünnepünkön, augusztus 20-án adja át a Polgármester. Korábban ezt a címet a decemberi, ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át.
 
Az „Abony Város Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 22/1995. (XI. 07.) számú önkormányzati rendelet értelmében: „Abony Város Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Abony Városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató ember magatartása miatt egyébként személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.” Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. évben „Abony Város Díszpolgára” címet adományoz dr. Gajdos István Józsefnek és Zalán-Lipák Tibornak.


Olvasd tovább...
2015 február 16 hétfő - 15:36:07     Akikre büszkék vagyunk     Hozzászólás 0

2014-ben indult be az abonyi Kultúra Házában a Nosztalgia mozi. Az első film a „Csapd le csacsi!” (1990) volt, amit az „Üvegtigris” (2001) követett januárban. Februárban a Kontroll (2003) került bemutatásra. Antal Nimród filmje a nyomasztó, sötét metró alagutakba kalauzolja a nézőket. A főszereplői az ellenőrök, akik ki vannak téve az utasok szeszélyeinek. Az egyik fiatal ellenőr, Bulcsú a nap huszonnégy óráját a metró embertelen tereiben tölti, így nem csoda, hogy az utasokat tizedelő sorozatgyilkosságok egyik gyanúsítottjává válik. El kell kapnia a földalatti világ rémét. De vajon létezik tényleg ez a szörnyeteg? Van kiút a jelképes és nagyon is valóságos sötétségből? A Kontroll egyedülálló thriller, ami a magyar filmvilágban páratlan. Rideg képeivel, esendő karaktereivel és fanyar humorával egy kiemelkedő és szokatlan alkotás. Egy szimbolikus mese, ami a magyar valóság és (rém)álom keveréke. A film egyik szereplője az abonyi származású Mucsi Zoltán, aki Bulcsú ellenőr kollégáját, a Professzor karakterét személyesítette meg. A film megtekintése után lehetőség nyílt beszélgetni a színésszel. A rendkívül érdekes és tanulságos interjút a művész barátja, egykori „harcostársa”, az Abonyban is méltán híres Csányi Sándor vezette.


Olvasd tovább...
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények